Συμπληρωματική Προκήρυξη 27ου Ατομικού  Πρωταθλήματος Μαθητών-Μαθητριών Σκακιού Αττικής 2015

 

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής (ΕΣΣΝΑ) προκηρύσσει το 27o Ατομικό Πρωτάθλημα μαθητών-μαθητριών Σκακιού Αττικής 2015, το οποίο αποτελεί προκριματική φάση του 27ου Πανελλήνιου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος 2015 της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας

 

2. ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015  ΩΡΑ 12:00.

Χώρος Αγώνων Τελικής Φάσης – Οργανωτική Επιτροπή: THE MALL ATHENS ΝΕΡΑΝΤΖΙΩΤΙΣΑ ΜΑΡΟΥΣΙ

Ημέρα - Ώρες Αγώνων Τελικής Φάσης: Κυριακή 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 (12:00 έως 18:00 περίπου)

Ο πρώτος γύρος θα αρχίσει στις 12:00 και για το λόγο αυτό οι αγωνιζόμενοι θα πρέπει να έχουν προσέλθει στο χώρο αγώνων και να έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους το αργότερο μέχρι τις 11:30. Όσοι προσέλθουν μετά τις 11:30΄ θα αγωνιστούν από το 2ο γύρο.

Δικαίωμα Συμμετοχής στην Τελική Φάση:

Στην τελική φάση δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

α) Όσοι προκριθούν από τα Προκριματικά Σχολικά Πρωταθλήματα Περιφερειακών Ενοτήτων Αττικής.

β) Απευθείας οι Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες των Ατομικών Σχολικών Ελλάδος 2013 και 2014.

γ) Απευθείας τα 3 πρώτα κορίτσια κάθε κατηγορίας του Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος Αττικής 2014 και εν συνεχεία οι 5 πρώτοι/ες εκτός αυτών στην αντίστοιχη βαθμολογία.

δ) Όλοι οι μαθητές/τριες Λυκείου , ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους στην Α’ φάση.

ε) Όσοι προκρίθηκαν από τα Τοπικά-Δημοτικά Σχολικά Πρωταθλήματα Αττικής 2015.

 

Η λίστα με τις οριστικές προκρίσεις για τα Τελικά Σχολικά Αττικής 2015 βρίσκεται αναρτημένη στο site της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. Αθλητής που δεν αναγράφεται στη λίστα αυτή δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής.

 

Διευκρινίζονται τα εξής:

Επισημαίνεται ότι αν κάποιος μαθητής, που έχει δικαίωμα απευθείας πρόκρισης, αγωνιστεί στην προκριματική φάση των αγώνων και αποκλειστεί, χάνει το δικαίωμα πρόκρισης.

 

Σύστημα Αγώνων Τελικής Φάσης

Στην τελική φάση, οι μαθητές, που θα έχουν προκριθεί και οι δικαιούμενοι απ’ ευθείας συμμετοχή, θα αγωνιστούν σε ένα όμιλο για κάθε τάξη, με Ελβετικό Σύστημα επτά (7) γύρων.

Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:

Μαθητές - Μαθήτριες Νηπιαγωγείων

Μαθητές - Μαθήτριες Α' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες Β' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες Γ' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες Δ' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες Ε' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες ΣΤ' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες Α' Τάξης Γυμνασίου

Μαθητές - Μαθήτριες Β' Τάξης Γυμνασίου

Μαθητές - Μαθήτριες Γ' Τάξης Γυμνασίου

Μαθητές - Μαθήτριες Λυκείου

 

Προκρίσεις για τα Ατομικά Πανελλήνια Σχολικά 2015.

Προκρίνονται στους τελικούς του Πανελλήνιου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος 2015, 154 μαθητές / τριες  (14 μαθητές / τριες / τάξη).

Προκρίνονται οι 14 πρώτοι ανά τάξη, στην περίπτωση που συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 4 κορίτσια στους 6 ομίλους με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ή τουλάχιστον 3 κορίτσια στους 5 ομίλους με τη μικρότερη συμμετοχή.

Σε διαφορετική περίπτωση ο αριθμός των 4 ή 3 κοριτσιών σε κάθε όμιλο συμπληρώνεται κατά σειρά από την τελική κατάταξη και δεν προκρίνεται ο 14ος, 13ος κ.ο.κ.

 

Δηλώσεις συμμετοχής

Αποκλειστικά για την κατηγορία των Λυκείων, δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 19/3/2015 στις 21:00 στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. αναφέροντας Ονοματεπώνυμο, ΑΜ ΕΣΟ (αν υπάρχει μέχρι 31/12/2014), σχολείο και τάξη.

 

Αρχική Κατάταξη Τελικής Φάσης.

Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 7 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την  Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού. Σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Ιανουαρίου 2015. 

 

Χρόνος Σκέψης Τελικής Φάσης.

Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 15' για κάθε παίκτη για ολόκληρη την παρτίδα.

Η έναρξη του κάθε επόμενου γύρου ανά τάξη θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προηγουμένου και την ανακοίνωση της κλήρωσης από τους διαιτητές. Οι αγωνιζόμενοι οφείλουν να μην απομακρύνονται από το χώρο αγώνων και να ανταποκρίνονται στις σχετικές ανακοινώσεις. Σκακιστης/τρια που δεν έχει προσέλθει 15 λεπτά μετά την έναρξη του γύρου θα χάνει την παρτίδα.

Θα ισχύσουν οι Κανονισμοί της Ε.Σ.Ο. και της FIDE. Τονίζεται ότι ειδικά για την αντικανονική κίνηση, μηδενισμός επέρχεται μετά την τέλεση για δεύτερη φορά αντικανονικής κίνησης.

 

Απονομές - Βραβεύσεις – Έπαθλα Τελικής Φάσης

Στην τελική φάση θα απονεμηθούν κύπελλο και μετάλλιο στον 1ο νικητή κάθε τάξης και μετάλλια στο 2ο και 3ο . Το 1ο κορίτσι θα πάρει κύπελλο και μετάλλιο και μετάλλια το 2ο και 3ο κορίτσι. Σε περίπτωση που κορίτσι καταταγεί στις τρεις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, λαμβάνει όλα τα έπαθλα που της αντιστοιχούν.

 

Υγειονομική Κάλυψη - Πρώτες Βοήθειες Τελικής Φάσης

Με μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής θα υπάρχει ιατρός (ή διασωστική ομάδα) στο χώρο των αγώνων.

Κυλικείο: Στο χώρο αναμονής θα λειτουργεί κυλικείο με δυνατότητα παρασκευής και παροχής σάντουιτς, τυροπιτών, καφέδων, ροφημάτων, αναψυκτικών, κ.α.

Χώρος Στάθμευσης Οχημάτων: Με μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής θα έχει επισημανθεί κατάλληλος Χώρος Στάθμευσης Οχημάτων.

Φωτογραφική κάλυψη - Βιντεοσκόπηση Αγώνων: Με μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής

 

Διάφορα: Επισημαίνονται τα εξής: Οι μαθητές θα αγωνιστούν απομονωμένοι από τους συνοδούς τους σε ιδιαίτερο χώρο (αίθουσα διδασκαλίας) για κάθε όμιλο ή για κάθε τάξη ή σε κοινό χώρο για όλους τους ομίλους, στον οποίο θα απαγορεύεται η είσοδος κάθε αναρμοδίου.

Σε εμφανή σημεία του Χώρου Αγώνων θα υπάρχει με μέριμνα της αντίστοιχης Οργανωτικής Επιτροπής Κάτοψη του Χώρου Αγώνων, στην οποία θα φαίνονται ο χώρος αγώνων του κάθε ομίλου.

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις:

Με την μέριμνα του διοργανωτή θα υπάρχει κατάλληλος χώρος υποδοχής των συνοδών και πραγματοποίησης παράλληλης εκδήλωσης η οποία θα διοργανωθεί με την μέριμνα του διοργανωτή και τις επιτροπής σχολικού σκακιού της Ε.Σ.Σ.Ν.Α.

 

3. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΣΗΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

Στις προκριματικές και την τελική φάση

A. Για ελβετικό σύστημα θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια κατά σειρά:

1. Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους)

2. Κριτήριο Μπούχολτς (βαθμοί αντιπάλων)

3. Κριτήριο Μπούχολτς median

4. Κριτήριο Μπούχολτς cut 2.

Β Για  Κυκλικό συστήμα (round robin) θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια κατά σειρά:

α) Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
γ) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.

Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπούχολτζ ή του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtual opponent”.

Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα διεξαχθεί (έως 20 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου) διπλός αγώνας μπαράζ  μεταξύ των ισοβάθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-στρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.

 

4. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ

Θα ισχύσουν οι κανονισµοί της Ε.Σ.Ο. και της FIDE

 

5. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ - ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Θα οριστεί Επικεφαλής Διαιτητής ο οποίος θα εποπτεύει όλες τις διοργανώσεις , προκριματικές και τελικές (Τελικές κατατάξεις , Έλεγχος Προκρίσεων κα)

Ο Επικεφαλής Διαιτητής καθώς και οι υπόλοιποι διαιτητές της κάθε διοργάνωσης θα οριστούν από την Τοπική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΣΣΝΑ. Οι ενστάσεις εκδικάζονται από τριμελή επιτροπή που θα ορίσει η Οργανωτική Επιτροπή για κάθε διοργάνωση. Για να εκδικασθεί κάποια ένσταση καταβάλλεται στο Διευθυντή Αγώνων παράβολο 50 € (το οποίο θα επιστρέφεται, εάν δικαιωθεί η ένσταση έστω και μερικώς αλλιώς εκπίπτει υπέρ Ε.Σ.Σ.Ν.Α.).

Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις γίνονται με το εγκεκριμένο από τη FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις που αφορούν θέματα κληρώσεων.

 6. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της Ε.Σ.Ο. και της FIDE, καθώς και για κάθε έκτακτο περιστατικό, αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι ο Διευθυντής των Αγώνων για οργανωτικά θέματα και ο Επικεφαλής Διαιτητής για τεχνικά θέματα.

 

Ο Πρόεδρος                  Ο Γενκός Γραμματέας        Ο Έφορος Σχολικού Σκακιού

 

 

Χρήστος Γκορίτσας            Θεόδωρος Φϊλιος                Παναγιώτης Σκλαβούνος


Πρόσφατα Νέα