Μηχανές Ανάλυσης & Βάσεις Δεδομένων με τον Νίκο Ντίρλη 9-10 Νοεμβρίου

Μηχανές Ανάλυσης & Βάσεις Δεδομένων με τον Νίκο Ντίρλη 9-10 Νοεμβρίου

Γράφτηκε από την  Νοε 08, 2019

Κάθε σκακιστής για να βελτιώσει το παιχνίδι του οφείλει να αναλύει προσεκτικά όλα του τα παιχνίδια, ανεξαιρέτως αποτελέσματος. Η ανάλυση στο σκάκι υπάρχει – από πάντα. O 6ος κατά σειρά Παγκόσμιος Πρωταθλητής κι ένας από τους μεγαλύτερους αναλυτές, ο Mikhail Botvinnik, σύστησε την ανάλυση του παιχνιδιού ως την καλύτερη πρακτική εξέλιξης ενός σκακιστή.
Για τους παλαιότερους, η διακοπή παρτίδας απαιτούσε σκληρή ανάλυση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο αγώνας και να έχουν προβλεφθεί όλες οι βαριάντες. Μερικές φορές, τα διακοπτόμενα παιχνίδια δεν επαναλήφθηκαν γιατί η ανάλυση κατέληγε σε μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων, τη ροη των πληροφοριών, την εξέλιξη της τεχνολογίας η τέχνη της ανάλυσης έχει εξαφανιστεί από τη ζωή των σκακιστών γιατί δεν γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία προς το όφελός μας. Έχουμε μεν περισσότερα εργαλεία αλλά δεν «συσσωρεύουμε» γνώση όπως οι προκάτοχοί μας.

Οι σκακιστικές μηχανές και οι βάσεις δεδομένων έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής ενός σκακιστή. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει κάνει, επίσης, την είσοδό της στο άθλημά μας.
Γνωρίζουμε, όμως, πώς να χρησιμοποιούμε σωστά αυτά τα εργαλεία;
Ο Νίκος Ντίρλης, συγγραφέας σκακιστικών βιβλίων και ΙΜ στο σκάκι δι’ αλληλογραφίας, παρατηρεί πως οι πηγές, από τις οποίες μπορούμε να αποκρήσουμε κάποιες βασικές γνώσεις πάνω σε αυτά τα προγράμματα είτε είναι πολύ τεχνικές (και κατά συνέπεια μη προσβάσιμες για τον μέσο παίχτη ή προπονητή) είτε πολύ γενικές και ξεπερασμένες. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο αθλητής ή/και προπονητής στην Ελλάδα σήμερα να έχει σαν μοναδικό του όπλο την εμπειρία.
Η εμπειρία όμως μπορεί να είναι απαρχαιωμένη και να οδηγεί σε εντελώς λάθος πρακτικές και συμπεράσματα!

Με ποιους τρόπους μπορούμε να κάνουμε την προετοιμασία μας πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική και πιο ενδιαφέρουσα;

Ο Νίκος, σε δυο τετράωρες διαλέξεις - εφ’ όλης της ύλης - θα μας αποκαλύψει τρόπους και τεχνικές ώστε να γίνουμε πιο παραγωγικοί σκακιστικά. Θα απαντήσει & αναλύσει τα εξής σημαντικά ερωτήματα, τα οποία ταλανίζουν κάθε σκακιστή (αρχάριο, μέσο ή έμπειρο):

- Τι είναι οι μηχανές ανάλυσης;
- Πώς λειτουργούν και πώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σωστά;
- Πώς στήνουμε σωστά μια σκακιστική μηχανή στο δικό μας μηχάνημα;
- Πώς χρησιμοποιούμε σωστά τις βάσεις δεδομένων;
- Πώς δημιουργούμε εύχρηστα αρχεία αναλύσεων;
- Πώς διαλέγουμε τα ανοίγματά μας και με ποιες τεχνικές προπονούμαστε πάνω σε αυτά;

Στόχος της διάλεξης είναι να παρουσιαστούν τα παραπάνω θέματα με πρακτικό και εύληπτο τρόπο, με επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά όχι περισσότερο απλουστευμένα από όσο χρειάζεται.

Θα γίνει ειδική ενημέρωση πάνω στις σύγχρονες ανακαλύψεις στον τομέα της τεχνητής Νοημοσύνης και πως αυτές επηρεάζουν το άθλημά μας.

Πρόγραμμα Διαλέξεων
Σάββατο 9/11 15:00 – 19:00: Μηχανές Ανάλυσης & Βάσεις Δεδομένων (Μεσαίο Επίπεδο)
Αφορά παίκτες αρχάριου & μέσου επιπέδου, που ενδιαφέρονται να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά τις μηχανές & τις βάσεις δεδομένων.

Κυριακή 10/11 15:00 – 19:00: Μηχανές Ανάλυσης & Βάσεις Δεδομένων (Προχωρημένοι & Προπονητές).
Η διάλεξη αφορά παίκτες >2000 Εlo & Προπονητές.

Κόστος Παρακολούθησης: 15 € για τη 1 διάλεξη ή 25 € και για τις 2.

Προαπαιτούμενα:
Κάθε συμμετέχοντας θα πρέπει να έρθει με τον προσωπικό του υπολογιστή, στο οποίο πρέπει να έχει εγκατεστημένη τη Chessbase.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε στο ή στο 6946046683 (Μαριάννα Στεφανίδη) σε περίπτωση που δεν διαθέτετε το πρόγραμμα ώστε να προσέλθετε νωρίτερα στην αίθουσα διάλεξης και να σας τα εγκαταστήσει η ομάδα της διοργάνωσης.

Γνωρίστε τον Νίκο Ντίρλη
Ο Νίκος Ντίρλης τελείωσε την Σχολή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πολυτεχνείου Πάτρας και κατέχει τον τίτλο του IM στο σκάκι δι’ αλληλογραφίας. Από το 2011 έχει εργαστεί ως προπονητής πολλών παιχτών, που αγωνίζονται στο σκληρό & απαιτητικό περιβάλλον του επαγγελματικού σκακιού. Το 2016 στην σκακιστική ολυμπιάδα του Μπακού ήταν προπονητής και αρχηγός της Εθνικής Δανίας, μιας ομάδας με 5 GMs. Σήμερα, είναι αθλητής του ΑΣΟ Πολυγύρου και μένει στο Μάριμπορ της Σλοβενίας όπου εργάζεται σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες Business Analytics στον κόσμο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Νοέμβριος 2019 08:37
Σ.Ο. Καλλιθέας

Ο Σκακιστικός Όμιλος Καλλιθέας είναι από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά σκακιστικά σωματεία στην Ελλάδα. Στην τροπαιοθήκη του φιλοξενεί έξι πρωταθλήματα Α’ Εθνικής και δύο Κύπελλα Ελλάδας, ενώ από τις γραμμές του έχουν αναδειχθεί ορισμένοι από τους κορυφαίους Έλληνες σκακιστές και σκακίστριες. Η παραδοσιακή «Σκακιστική Σχολή» της Καλλιθέας εξακολουθεί και σήμερα όχι απλώς να αναδεικνύει σκακιστικά ταλέντα αλλά να προάγει τον συνδυασμό λογικής σκέψης & φαντασίας σε κάθε παιδί!

Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Στεφανίδη Μαρία Άννα
Αντιπρόεδροι: Αλεξίου Ηλίας, Αρμάος Πέτρος
Γενική Γραμματέας: Ηλιάδου Μαρίνα
Ταμίας: Κουκίδης Νικόλαος
Έφορος Αγώνων και Υλικού: Τσούμπα Μαρία
Μέλη: Βασιλά Αγγελική, Κωστοπούλου Βίκη, Συψής Λεωνίδας

Προπονητική Ομάδα: Κοφίδης Ανδρέας, Κούρκουλος Σταμάτης, Στεφανίδη Μαριάννα, Ντελής Πολυζώης, Τσούμπα Μαρία.
Υπεύθυνοι Δημιουργικής Σκακιστικής Απασχόλησης: Παπαθανασίου Αλέξης, Φάκκας Αργύρης, Τσούμπα Μαντώ, Αλεξίου Δημήτρης

Ωράριο Λειτουργίας Εντευκτηρίου:
Δευτέρα 18:00 - 22:00
Τρίτη 17:00 - 20:00
Τετάρτη 17:00 - 20:00
Πέμπτη 17:00 - 20:00
Παρασκευή 17:00 - 20:00
Σάββατο 10:00 - 18:30

Ιστότοπος: https://kallitheachess.wordpress.com/

Στοιχεία Επικοινωνίας

 • Διεύθυνση
  ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ 50
 • Πόλη
  ΚΑΛΛΙΘΕΑ
 • Τ.Κ.
  176 76
 • Σταθερό Τηλέφωνο
  210 9592163
 • Κινητό Τηλέφωνο
  6946046683(Μαριάννα Στεφανίδη), 6988380001(Μαρία Τσούμπα)

Προφίλ Στα Κοινωνικά Δίκτυα

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Σχολικών

Προκηρυξεις Σχολικων