Ανακοίνωση για το Αγωνιστικό Πρόγραμμα 2016-2017

Γράφτηκε από τον  Σεπ 21, 2016

Ανακοίνωση των ΣΟ Παγκρατίου - ΣΜΑΟ Καισαριανής για το Αγωνιστικό Πρόγραμμα της ΕΣΣΝΑ 2016-2017

 

 

Πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση της ΕΣΣΝΑ ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας της το αγωνιστικό πρόγραμμα για την περίοδο 2016-2017. Το πρόγραμμα αυτό επιφέρει πολλές και σημαντικές αλλαγές στη διεξαγωγή των Ατομικών και Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων που εμπίπτουν στην ευθύνη της Ένωσης. Αλλαγές που καταργούν τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα του σκακιού και δημιουργούν συνθήκες αποκλεισμού για σωματεία και σκακιστές.

 

Συγκεκριμένα:

 

- Συγχωνεύονται οι κατηγορίες των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (Β'-Γ' Εθνική, Α'-Β' Τοπική). Κατά τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος 2016 δεν υπήρχε αναφορά στο σχεδιασμό αυτό, ούτε στην πρόκριση και τον υποβιβασμό των ομάδων.

- Μειώνονται οι χρόνοι σκέψης στις παρτίδες κλασικού χρόνου και μάλιστα ανάλογα με τη δυναμικότητα των αθλητών, το φύλο και την ηλικία. Από 90 λεπτά + 30 δευτερόλεπτα ανά κίνηση με ή χωρίς προσθήκη χρόνου στις 40 κινήσεις φτάνει έως και τα 30 λεπτά + 30 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για παίκτες κάτω του 1600. Προωθείται το γρήγορο σκάκι σε όλο το φάσμα των διοργανώσεων, υποβαθμίζονται οι παίκτες χαμηλής δυναμικότητας, οι γυναίκες και οι βετεράνοι.

- Ορίζονται παράβολα ύψους έως και 120 ευρώ σε ατομικές και διασυλλογικές διοργανώσεις, καθώς και χρηματικά έπαθλα για την καλύτερη επίδοση σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Ορίζονται πρόστιμα για την αποχώρηση των ομάδων κατά τους δύο τελευταίους γύρους. Καταργείται η δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό, που έχει υποχρέωση να παρέχει η ΕΣΣΝΑ στα μέλη της.

- Ορίζονται παράβολα για τους μαθητές που προκρίνονται στην τελική φάση των ατομικών και ομαδικών μαθητικών πρωταθλημάτων. Καταργείται η έννοια του ερασιτεχνικού αθλητισμού ακόμα και στο σχολικό σκάκι. Μαθητές και γονείς μετατρέπονται σε πηγή εσόδων.

- Υποβαθμίζεται η έννοια του αθλητικού σωματείου: επιτρέπεται ο σχηματισμός ομάδας με παίκτες από δύο ή περισσότερα σωματεία. Ένας αθλητής θα μπορεί σε μια αγωνιστική περίοδο να λαμβάνει μέρος στις διασυλλογικές διοργανώσεις με διαφορετικές ομάδες. Σε συνδυασμό με τη θέσπιση παραβόλων, επάθλων και προστίμων εισάγεται η έννοια της εμπορευματοποίησης.

- Καταργείται η έννοια του αθλητή με θεωρημένο Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας και ορίζεται ως σκακιστής "ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΟΥΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ."

- Προωθείται η μη ταυτόχρονη διεξαγωγή αγώνων. Οι ομάδες θα παίζουν γνωρίζοντας το αποτέλεσμα συναντήσεων του γύρου.

 

 

Οι αλλαγές αυτές δεν προήλθαν μέσα από Γενική Συνέλευση ή διαβούλευση με τα σωματεία. Αποφασίστηκαν από μια διοίκηση που τα τελευταία χρόνια είναι ανύπαρκτη, δεν ενημερώνει τα σωματεία για τις συνεδριάσεις της, αποκρύπτει πρακτικά διοικητικών συμβουλίων, μετακυλύει τις ευθύνες της στις πλάτες των σωματείων και τώρα τα μετατρέπει σε εισπρακτικό μηχανισμό σε βάρος των σκακιστών και μισθώνει εντεταλμένους, για να φέρουν σε πέρας τις διοικητικές ευθύνες της.

 

Η πρακτική αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και καιρό με την αύξηση της συνδρομής των σωματείων από 6 σε 50 ευρώ, τη διεξαγωγή των σχολικών πρωταθλημάτων στο Mall, τη θέσπιση ομίλων σε διασυλλογικές διοργανώσεις με βάση οικονομικά και όχι αγωνιστικά κριτήρια. Τα "συμβολικά" παράβολα με το πρόσχημα της διεθνούς αξιολόγησης άνοιξαν το δρόμο για τη μετατροπή της ΕΣΣΝΑ σε μαγαζί.

 

Επιπροσθέτως, στην ιστοσελίδα της ΕΣΣΝΑ έχει αναρτηθεί τιμοκατάλογος, τόσα παίρνεις - τόσα δίνεις, που καταλήγει ως εξής:

 

Αναφέρεται, ενδεικτικώς ότι τα παράβολα συμμετοχής στα καθιερωμένα και δημοφιλή ατομικά τουρνουά επτά (7) γύρων του ΣΟ Παγκρατίου και του Σ.Μ.Α.Ο. Καισαριανής ανέρχονται στο ποσό των τριάντα (30) ευρώ ανεξαρτήτως της δυναμικότητος των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών.

 

Δεν είναι πρώτη φορά που στοχοποιούνται οι ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ. Είχε ξαναγίνει το 2014, όταν καταγγείλαμε την επιβολή παραβόλων στις διασυλλογικές διοργανώσεις. Δεν είναι επίσης τυχαίο που στοχοποιούνται σύλλογοι που κρατούν συνεπή στάση απέναντι στη διοίκηση ΕΣΟ-ΕΣΣΝΑ.

Η παραπάνω ανάρτηση είναι ανυπόγραφη και τιτλοφορείται "ΝΕΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΣΝΑ - Οικονομικά Οφέλη".

 

 

Ζητάμε:

- Άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης με θέμα την απόσυρση του αγωνιστικού προγράμματος 2016-2017

- Κατάργηση κάθε είδους παραβόλου σε ατομικές και διασυλλογικές διοργανώσεις της ΕΣΣΝΑ

 

- Καλούμε τα σωματεία και τους παίκτες της Αττικής να μη λάβουν μέρος στις προσεχείς διοργανώσεις, να μη νομιμοποιήσουν το αγωνιστικό πρόγραμμα.

 

- Καλούμε τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΣΝΑ να καταδικάσουν την ανυπόγραφη ανάρτηση.

 

 

Τα Διοικητικά Συμβούλια των ΣΟ Παγκρατίου - ΣΜΑΟ Καισαριανής

 

 

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Σχολικών

Προκηρυξεις Σχολικων