Ανακοίνωση της Νέας Σκακιστικής Κίνησης για το αποτέλεσμα των εκλογών της ΕΣΟ

Γράφτηκε από τον  Δεκ 20, 2016

Στις εκλογές της ΕΣΟ που πραγματοποιήθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου συμμετείχαν 176 σωματεία. Στα 173 έγκυρα ψηφοδέλτια η Σκακιστική Συνεργασία έλαβε 119 ψήφους, η Νέα Σκακιστική Κίνηση 33 ψήφους και η Format 21 ψήφους. Με βάση το καταστατικό απαιτείται ποσοστό 20% (35 ψήφοι), για να εκλέγουν μέλη παρατάξεων στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ως εκ τούτου, η Σκακιστική Συνεργασία εκλέγει και τα 21 μέλη.

 

Για άλλη μια φορά η κατεστημένη πλειοψηφία μετάτρεψε σε παρωδία τη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης. Όχι μόνο δεν υπήρχε κανένας διοικητικός απολογισμός από το ΔΣ, αλλά η όλη διαδικασία μετατράπηκε σε μια προεκλογική φιέστα-μονόλογο όπου ο κ. Μακρόπουλος μίλησε συνολικά για πάνω από  1,5 ώρα ενώ από την άλλη μεθοδευμένα «κόπηκαν» ακόμα και οι καθιερωμένες ολιγόλεπτες τοποθετήσεις των επικεφαλής των άλλων παρατάξεων

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αρνητικό για το σκάκι και τα σωματεία, ιδιαίτερα σε μία φάση όπου χειροτερεύει η κατάσταση για τα περισσότερα από αυτά, με δεδομένη την εισπρακτική αντίληψη που ενστερνίζεται η διοίκηση της ΕΣΟ, υποτάσσοντας ατομικές και διασυλλογικές διοργανώσεις στο κριτήριο της μεγιστοποίησης της οικονομικής απομύζησης σκακιστών και σωματείων. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι τα 12 χρόνια της παρουσίας της ΝΣΚ στην ΕΣΟ, ως μαχητικής αντιπολίτευσης με θέσεις και αρχές  αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη που δεν ακυρώνεται από το εκλογικό αποτέλεσμα. Αποτελεί πηγή πείρας και προωθημένη βάση εκκίνησης για κάθε δύναμη που θα σηκώσει κεφάλι στο σκακιστικό χώρο.

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα σωματεία που μας στήριξαν ξεπερνώντας αναστολές και πιέσεις. Που μας βοήθησαν να δώσουμε μια καθαρή μάχη στη βάση θέσεων, προτάσεων και της συγκεκριμένης δράσης μας. Καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια το ψηφοδέλτιο  ΝΣΚ-ΣΣ να εκφράζει την ενωτική διάθεση όλων όσων αμφισβητούν την κατεστημένη κατάσταση στην ομοσπονδία μας. Και αυτό έγινε δυνατό στο μέτρο που πέρναγε από το χέρι μας, με όσες δυνάμεις και σωματεία δηλώνανε πρόθυμοι να αντισταθούν μέχρι να ανατρέψουν την κατεστημένη πλειοψηφία και ήταν ανοικτοί στο διάλογο και την κοινή δράση.

 

Ωστόσο για πρώτη φορά αντιμετωπίσαμε μια πραγματική εκστρατεία φθοράς της ΝΣΚ από παράγοντες που αυτοπροσδιορίζονταν ως «αντιπολιτευτικοί» με συκοφαντίες και υπονοούμενα ενάντια σε στελέχη της, με απαξίωση  της δράσης της στο ΔΣ, με σπίλωση σωματείων που σήκωναν επί χρόνια το βάρος της αντιπαράθεσης στην ΕΣΟ. Όπως φάνηκε ο στόχος δεν ήταν ο διάλογος, ή η αντιπαράθεση στη βάση θέσεων και αρχών, τα οποία ποτέ δε φοβηθήκαμε, αλλά ακριβώς το ανάποδο: να ορθωθούν τείχη και να ακυρωθεί κάθε δυνατότητα συζήτησης με τη ΝΣΚ. Πρέπει να βγουν συμπεράσματα για το ποιόν υπηρέτησε αυτή η στάση, και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν.

 

Σίγουρα θα μας απασχολήσει το αποτέλεσμα, οι δικές μας αδυναμίες και ανεπάρκειες που πρώτοι εμείς επισημαίνουμε

 

Σε κάθε περίπτωση καλούμε τα σωματεία να μην απογοητευτούν, να μην τα παρατήσουν! Η δράση μας συνεχίζεται μέσα από τους συλλόγους μας. Θα τιμήσουμε την υπόσχεσή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για να αλλάξουμε τα πράγματα, για να εξαλειφθεί η  αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός και να  βρίσκουν στήριγμα και αλληλεγγύη οι ανεξάρτητες προσπάθειες,  για να είναι η πρόσβαση στο σκάκι και τον αθλητισμό γενικότερα πραγματικό δικαίωμα προσιτό σε όλους.  

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Σχολικών

Προκηρυξεις Σχολικων