Συμπληρωματική Προκήρυξη 28ου Ατομικού Πρωταθλήματος Μαθητών-Μαθητριών Σκακιού Αττικής 2016

Γράφτηκε από  ΕΣΣΝΑ Μαρ 31, 2016

Συμπληρωματική Προκήρυξη 28ου Ατομικού Πρωταθλήματος Μαθητών-Μαθητριών Σκακιού Αττικής 2016

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ
Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής (ΕΣΣΝΑ) προκηρύσσει το 28o Ατομικό Πρωτάθλημα μαθητών-μαθητριών Σκακιού Αττικής 2016, το οποίο αποτελεί προκριματική φάση του 28ου Πανελλήνιου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος 2016 της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας

2. ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ΩΡΑ 10:00.
Χώρος Αγώνων Τελικής Φάσης Ελληνογερμανική Αγωγή

Οργανωτική Επιτροπή:
Ε.Σ.Σ.Ν.Α
Σούτος Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος Φυσικής Αγωγής της Ελληνογερμανικής Αγωγής

Διεύθυνση Αγώνων:
Διευθύντρια Αγώνων ορίζεται η κα Σαράφογλου Μαρία

Επικεφαλής Διαιτητής:
Επικεφαλής Διαιτητής θα οριστεί από την ΤΕΔ ΕΣΣΝΑ

Ώρες Αγώνων Τελικής Φάσης: ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 (10.00 έως 16:00 περίπου)
Ο πρώτος γύρος θα αρχίσει στις 10:00 και για το λόγο αυτό οι αγωνιζόμενοι θα πρέπει να έχουν προσέλθει στο χώρο αγώνων και να έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους το αργότερο μέχρι τις 09:30. Όσοι προσέλθουν μετά τις 09:30΄ θα αγωνιστούν από το 2ο γύρο.

Δικαίωμα Συμμετοχής στην Τελική Φάση:
Στην τελική φάση δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι αναφέρονται στο:
http://essnachess.gr/anakoinoseis/item/61-prokriseismathitikon2016
Αθλητής που δεν αναγράφεται στη λίστα αυτή δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Προκρίσεις για τα Ατομικά Πανελλήνια Σχολικά 2016.
Προκρίνονται στους τελικούς του Πανελλήνιου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος 2015, 154 μαθητές / τριες (14 μαθητές / τριες / τάξη).
Προκρίνονται οι 14 πρώτοι ανά τάξη, στην περίπτωση που συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 4 κορίτσια στους 6 ομίλους με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ή τουλάχιστον 3 κορίτσια στους 5 ομίλους με τη μικρότερη συμμετοχή.
Σε διαφορετική περίπτωση ο αριθμός των 4 ή 3 κοριτσιών σε κάθε όμιλο συμπληρώνεται κατά σειρά από την τελική κατάταξη και δεν προκρίνεται ο 14ος, 13ος κ.ο.κ.

Δηλώσεις συμμετοχής
Αποκλειστικά για την κατηγορία των Λυκείων, δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 7/3/2016 στις 24:00. Οι συμμετέχοντες οφείλουν να δηλώσουν την αίτηση συμμετοχής τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: www.ea.gr/chess
αναφέροντας Ονοματεπώνυμο, ΑΜ ΕΣΟ (αν υπάρχει μέχρι 31/12/2015), σχολείο και τάξη.

4. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ
Αρχική Κατάταξη Τελικής Φάσης.
Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 7 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού. Σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Ιανουαρίου 2016.

Χρόνος Σκέψης Τελικής Φάσης.
Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 15' για κάθε παίκτη για ολόκληρη την παρτίδα.
Η έναρξη του κάθε επόμενου γύρου ανά τάξη θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προηγουμένου και την ανακοίνωση της κλήρωσης από τους διαιτητές. Οι αγωνιζόμενοι οφείλουν να μην απομακρύνονται από το χώρο αγώνων και να ανταποκρίνονται στις σχετικές ανακοινώσεις. Σκακιστής/τρια που δεν έχει προσέλθει 15 λεπτά μετά την έναρξη του γύρου θα χάνει την παρτίδα.
Θα ισχύσουν οι Κανονισμοί της Ε.Σ.Ο. και της FIDE. Τονίζεται ότι ειδικά για την αντικανονική κίνηση, μηδενισμός επέρχεται μετά την τέλεση για δεύτερη φορά αντικανονικής κίνησης.

Σύστημα Αγώνων Τελικής Φάσης
Στην τελική φάση, οι μαθητές, που θα έχουν προκριθεί και οι δικαιούμενοι απ’ ευθείας συμμετοχή, θα αγωνιστούν σε ένα όμιλο για κάθε τάξη, με Ελβετικό Σύστημα επτά (7) γύρων.
Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:
Μαθητές - Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
Μαθητές - Μαθήτριες Α' Τάξης Δημοτικού
Μαθητές - Μαθήτριες Β' Τάξης Δημοτικού
Μαθητές - Μαθήτριες Γ' Τάξης Δημοτικού
Μαθητές - Μαθήτριες Δ' Τάξης Δημοτικού
Μαθητές - Μαθήτριες Ε' Τάξης Δημοτικού
Μαθητές - Μαθήτριες ΣΤ' Τάξης Δημοτικού
Μαθητές - Μαθήτριες Α' Τάξης Γυμνασίου
Μαθητές - Μαθήτριες Β' Τάξης Γυμνασίου
Μαθητές - Μαθήτριες Γ' Τάξης Γυμνασίου
Μαθητές - Μαθήτριες Λυκείου

Κριτήρια άρσης ισοβαθμίας την τελική φάση
A. Για ελβετικό σύστημα θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια κατά σειρά:
1. Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους)
2. Κριτήριο Μπούχολτς (βαθμοί αντιπάλων)
3. Κριτήριο Μπούχολτς median
4. Κριτήριο Μπούχολτς cut 2.
Β Για Κυκλικό συστήμα (round robin) θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια κατά σειρά:
α) Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
γ) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.
Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπούχολτζ ή του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtual opponent”.
Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα διεξαχθεί (έως 20 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου) διπλός αγώνας μπαράζ μεταξύ των ισοβάθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-στρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.

5. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ - ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Οι διαιτητές της διοργάνωσης θα οριστούν από την Τοπική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΣΣΝΑ. Οι ενστάσεις εκδικάζονται από τριμελή επιτροπή που θα ορίσει η Οργανωτική Επιτροπή για κάθε διοργάνωση. Για να εκδικασθεί κάποια ένσταση καταβάλλεται στη Διευθύντρια Αγώνων παράβολο 50 € (το οποίο θα επιστρέφεται, εάν δικαιωθεί η ένσταση έστω και μερικώς αλλιώς εκπίπτει υπέρ Ε.Σ.Σ.Ν.Α.).
Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις γίνονται με το εγκεκριμένο από τη FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις που αφορούν θέματα κληρώσεων.

6. ΔΙΑΦΟΡΑ
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της Ε.Σ.Ο. και της FIDE, καθώς και για κάθε έκτακτο περιστατικό, αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι η Διευθύντρια των Αγώνων για οργανωτικά θέματα και ο Επικεφαλής Διαιτητής για τεχνικά θέματα.

Απονομές - Βραβεύσεις – Έπαθλα Τελικής Φάσης
Βραβεύσεις: Βάσει της τελικής κατάταξης κάθε ομίλου και μετά την άρση τυχόν ισοβαθμιών, θα βραβευτούν με κύπελλο ο πρώτος (1ος)/ η πρώτη (1η), με αργυρό μετάλλιο ο δεύτερος (2ος)/ η δεύτερη (2η) και με χάλκινο μετάλλιο ο τρίτος (3ος)/ η τρίτη, με κύπελλο το πρώτο (1ο) κορίτσι, με αργυρό μετάλλιο το δεύτερο (2ο) κορίτσι και με χάλκινο μετάλλιο το τρίτο (3ο) κορίτσι και με χρυσό μετάλλιο ο πρώτος (1ος)/ η πρώτη (1η) που δεν έχει την ιδιότητα του αθλούμενου μέλους της ΕΣΟ ως την ημερομηνία της διεξαγωγής των Τελικών Ατομικών Πρωταθλημάτων.

Υγειονομική Κάλυψη - Πρώτες Βοήθειες Τελικής Φάσης
Με μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής θα υπάρχει ιατρός (ή διασωστική ομάδα) στο χώρο των αγώνων.
Κυλικείο: Στο χώρο αναμονής θα λειτουργεί κυλικείο με δυνατότητα παρασκευής και παροχής σάντουιτς, τυροπιτών, καφέδων, ροφημάτων, αναψυκτικών, κ.α.

Χώρος Στάθμευσης Οχημάτων: Με μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής θα έχει επισημανθεί κατάλληλος Χώρος Στάθμευσης Οχημάτων.

Φωτογραφική κάλυψη - Βιντεοσκόπηση Αγώνων: Με μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής
Διάφορα: Επισημαίνονται τα εξής: Οι μαθητές θα αγωνιστούν απομονωμένοι από τους συνοδούς τους σε ιδιαίτερο χώρο (αίθουσα διδασκαλίας) για κάθε όμιλο ή για κάθε τάξη ή σε κοινό χώρο για όλους τους ομίλους, στον οποίο θα απαγορεύεται η είσοδος κάθε αναρμοδίου.
Σε εμφανή σημεία του Χώρου Αγώνων θα υπάρχει με μέριμνα της αντίστοιχης Οργανωτικής Επιτροπής Κάτοψη του Χώρου Αγώνων, στην οποία θα φαίνονται ο χώρος αγώνων του κάθε ομίλου.

Παράλληλες Εκδηλώσεις:

«Ηλιακές Παρατηρήσεις» από το αστεροσκοπείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής

«Οδική Ασφάλεια: Χρήση Προσομοιωτή» από τα εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια
Προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ Δανειστική Βιβλιοθήκη
Δανειστική Βιβλιοθήκη

Επικοινωνία: κα Σαράφογλου Μαρία (κιν:6946 170694, email: ),
κος Σούτος Κωνσταντίνος (κιν:6977 301259, email: ).
Πληροφορίες: www.ea.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Απρίλιος 2016 18:09

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Σχολικών

Προκηρυξεις Σχολικων