29ο ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 2017 - ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

Γράφτηκε από την  Μαρ 07, 2017

Συμπληρωματική Προκήρυξη 29ου Ατομικού Πρωταθλήματος Μαθητών-Μαθητριών Σκακιού Αττικής 2017

 

1. Προκήρυξη Αγώνων:

Η Ε.Σ.Σ.Ν.Α. και η Chessnale2017 διοργανώνουν το 29o Ατομικό Πρωτάθλημα Μαθητών – Μαθητριών Αττικής 2017 την Κυριακή, 19.03.2017, το οποίο αποτελεί Προκριματική Φάση του 29ου Πανελλήνιου Ατομικού Πρωταθλήματος Μαθητών – Μαθητριών 2017 της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ – www.chessfed.gr).

 

2. Ημερομηνία και χώρος διεξαγωγής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/3/2017, Ώρα έναρξης: 12:00

THE MALL ATHENS ΝΕΡΑΝΤΖΙΩΤΙΣΑ ΜΑΡΟΥΣΙ (3ο επίπεδο)

 

3. Δικαίωμα συμμετοχής:

α) Οι προκριμένοι/ προκριμένες από τα Προκριματικά Ατομικά Πρωταθλήματα,

β) οι Πρωταθλητές και οι Πρωταθλήτριες, οι Δευτεραθλητές και οι Δευτεραθλήτριες και οι Τριταθλητές και οι Τριταθλήτριες όλων των ομίλων των Ατομικών Πρωταθλημάτων Μαθητών – Μαθητριών Αττικής 2016 και των Πανελλήνιων Ατομικών Πρωταθλημάτων Μαθητών – Μαθητριών 2016

γ) όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες του Λυκείου.

Όπως είναι αυτονόητο, όλοι οι συμμετέχοντες και όλες οι συμμετέχουσες πρέπει να

φοιτούν σε σχολεία της Περιφερείας Αττικής.

 

4. Σύστημα Αγώνων Τελικής Φάσης

Στην τελική φάση, οι μαθητές, που θα έχουν προκριθεί και οι δικαιούμενοι απ’ ευθείας συμμετοχή, θα αγωνιστούν σε ένα όμιλο για κάθε τάξη, με Ελβετικό Σύστημα επτά (7) γύρων.

Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:

Μαθητές - Μαθήτριες Νηπιαγωγείων

Μαθητές - Μαθήτριες Α' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες Β' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες Γ' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες Δ' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες Ε' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες ΣΤ' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες Α' Τάξης Γυμνασίου

Μαθητές - Μαθήτριες Β' Τάξης Γυμνασίου

Μαθητές - Μαθήτριες Γ' Τάξης Γυμνασίου

Μαθητές - Μαθήτριες Λυκείου

 

5. Δηλώσεις συμμετοχής:

Δηλώσεις συμμετοχής μόνο για τους μαθητές Λυκείου στο http://essnachess.gr/2017-03-06-16-44-54 μέχρι την Τετάρτη 15/03/2017 και ώρα 23:59.

 

ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ.

 

6. Ώρα επιβεβαιώσεως συμμετοχής:

Αυστηρώς από 10:30 έως 11:30. Όσοι προσέλθουν μετά τις 11:30 αγωνίζονται από το δεύτερο (2ο) γύρο των Τελικών Ατομικών Πρωταθλημάτων.

 

7. Παράβολο συμμετοχής:

Όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες/ όλες ανεξαιρέτως οι συμμετέχουσες στα Τελικά Ατομικά Πρωταθλήματα προκαταβάλουν παράβολο συμμετοχής ποσού πέντε (5,00€).

 

8. Αρχική κατάταξη:

α) βάση του εθνικού βαθμού αξιολόγησης (ΕΛΟ) του Α΄ εξαμήνου του έτους (2017)  β) οι στερούμενοι και οι στερούμενες εθνικού βαθμού αξιολογήσεως (ΕΛΟ) κατά αλφαβητικής σειράς , πλην των ομίλων του Νηπιαγωγείου και των Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, στους οποίους η αρχική κατάταξη των συμμετεχόντων και των συμμετεχουσών γίνεται κατά αλφαβητική σειρά.

 

9. Χρόνος Σκέψης Τελικής Φάσης.

Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 15' για κάθε παίκτη για ολόκληρη την παρτίδα.

Η έναρξη του κάθε επόμενου γύρου ανά τάξη θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προηγουμένου και την ανακοίνωση της κλήρωσης από τους διαιτητές. Οι αγωνιζόμενοι οφείλουν να μην απομακρύνονται από το χώρο αγώνων και να ανταποκρίνονται στις σχετικές ανακοινώσεις. Σκακιστης/τρια που δεν έχει προσέλθει 15 λεπτά μετά την έναρξη του γύρου θα χάνει την παρτίδα.

Σε περίπτωση, κατά την οποία δεν επαρκούν τα διαθέσιμα χρονόμετρα για όλους τους ομίλους και όλες τις παρτίδες, χρησιμοποιούνται στις παρτίδες, οι οποίες δεν έχουν τελειώσει μετά από είκοσι (20) λεπτά της ώρας μετά από την έναρξη του τρέχοντος γύρου. Σε αυτήν την περίπτωση, ο χρόνος σκέψεως είναι πέντε (5) λεπτά της ώρας για την ολοκλήρωση της παρτίδας για κάθε παίκτη/ παίκτρια.

 

10. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΣΗΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

Στις προκριματικές και την τελική φάση

A. Για ελβετικό σύστημα θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια κατά σειρά:

1. Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους)

2. Κριτήριο Μπούχολτς cut 1

3. Κριτήριο Μπούχολτς cut 2.

4. Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα)

Β Για  Κυκλικό συστήμα (round robin) θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια κατά σειρά:

1.Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

2. Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
3. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.

Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπούχολτζ ή του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtual opponent”.

Αν μετά από την εφαρμογή των ως άνω κριτηρίων άρσεως τυχόν ισοβαθμιών διατηρείται η ισοβαθμία κάποιων παικτών/ παικτριών σε θέση βραβεύσεως ή προκρίσεως, τότε, εντός τριάντα (30) λεπτών της ώρας μετά από την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου, διεξάγονται αγώνες μπαράζ μεταξύ των ισοβάθμων κατά τα ως άνω [σύστημα αγώνων, έναρξη επόμενων, μετά από τον πρώτο (1ο), γύρων, αρχική κατάταξη και κριτήρια άρσεως τυχόν ισοβαθμιών] με χρόνο σκέψεως τρία (3) λεπτά της ώρας για ολόκληρη την παρτίδα για κάθε παίκτη/ παίκτρια και επαύξηση δύο (2) δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε παίκτη/ παίκτρια, σύμφωνα με τους κανόνες του Πολύ Γρήγορου Σκακιού (Blitz) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού (FIDE), όπως ισχύουν. Σε περίπτωση υπάρξεως από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ισοβάθμων, αυτοί/ αυτές αγωνίζονται με σύστημα πουλ διπλών συναντήσεων. Αν και μετά από τους ως άνω αγώνες μπαράζ συνεχίζουν να υπάρχουνισόβαθμοι, η τελική κατάταξή τους διαμορφώνεται κατόπιν δημόσιας κληρώσεως.

 

11. Βραβεύσεις:

Βάσει της τελικής κατατάξεως κάθε ομίλου και μετά από την άρση τυχόν ισοβαθμιών, βραβεύονται με κύπελλο ο πρώτος (1ος)/ η πρώτη (1η), με αργυρό μετάλλιο ο δεύτερος (2ος)/ η δεύτερη (2η) και με χάλκινο μετάλλιο ο τρίτος (3ος)/ η τρίτη, με κύπελλο το πρώτο (1ο) κορίτσι, με αργυρό μετάλλιο το δεύτερο (2ο) κορίτσι και με χάλκινο μετάλλιο το τρίτο (3ο) κορίτσι και με χρυσό μετάλλιο ο πρώτος (1ος)/ η πρώτη (1η) που δεν έχει την ιδιότητα του αθλούμενου μέλους της ΕΣΟ έως την ημερομηνία της διεξαγωγής των Τελικών Ατομικών Πρωταθλημάτων.

 

12. Προκρίσεις από τα Τελικά Ατομικά Πρωταθλήματα στα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Μαθητών – Μαθητριών 2017:

Θα ανακοινωθούν με συμπληρωματική προκήρυξη μετά από την έκδοση της σχετικήςπροκηρύξεως από την ΕΣΟ. Οπωσδήποτε, οι προκριμένοι/ προκριμένες από τα Ατομικά Νεανικά (U08, U10 και U12) Πρωταθλήματα Ράπιντ Αττικής 2016 – 2017 (Γκραν – Πρι), περιοριζόμενων αναλόγως των προκρίσεων από τους αντίστοιχους ομίλους των Τελικών Ατομικών Πρωταθλημάτων.

 

13. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

13.1. Ο Επικεφαλής Διαιτητής, οι υπεύθυνοι κληρώσεων και οι διαιτητές των Ατομικών Πρωταθλημάτων Μαθητών – Μαθητριών Αττικής 2017 θα οριστούν από την ΤΕΔ της Ε.Σ.Σ.Ν.Α..

13.2. Οι ενστάσεις εκδικάζονται στα Τελικά Ατομικά Πρωταθλήματα από την Επιτροπή Ενστάσεων της ΤΕΔ της Ε.Σ.Σ.Ν.Α.. Προϋπόθεση του παραδεκτού κάθε ενστάσεως είναι η καταβολή στο Διευθυντή Αγώνων κάθε Πρωταθλήματος, το οποίο εντάσσεται στη δομή των Ατομικών Πρωταθλημάτων Μαθητών – Μαθητριών Αττικής 2017, παραβόλου ενστάσεως ύψους πενήντα (50), το οποίο επιστρέφεται, αν η ένσταση γίνει δεκτή, έστω και μερικώς, άλλως καταπίπτει υπέρ της Ε.Σ.Σ.Ν.Α.. Γίνεται ρητή μνεία ότι ένσταση, η οποία αφορά την κλήρωση είναι απαράδεκτη, δεδομένου ότι για τις κληρώσεις χρησιμοποιούνται μόνον εγκεκριμένα από τη FIDE λογισμικά κληρώσεων.

 

14. ΚΑΝΟΝΕΣ:

Εφαρμόζονται οι κανόνες του Γρήγορου Σκακιού (Rapid) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού (FIDE), όπως ισχύουν. Σύμφωνα με την από 21.12.2014 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΕΣΟ, ειδικώς για την αντικανονική κίνηση, όμως ο μηδενισμός του παίκτη/ της παίκτριας λαμβάνει χώρα, αφού έχει ολοκληρώσει και δεύτερη (2η) αντικανονική κίνηση.

 

 

15. ΔΙΑΦΟΡΑ

Για κάθε θέμα, το οποίο που δεν προβλέπεται από την παρούσα Γενική Προκήρυξη των Ατομικών Πρωταθλημάτων Μαθητών – Μαθητριών Αττικής 2017 ή από τους κανονισμούς της ΕΣΟ και της FIDE, καθώς και για κάθε απρόβλεπτο περιστατικό, αρμόδιοι να αποφασίζουν είναι ο εκάστοτε Διευθυντής Αγώνων για οργανωτικά θέματα και ο εκάστοτε Επικεφαλής Διαιτητής για τεχνικά θέματα.

 

 

 

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ                                                             ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΨΩΜΑ

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Σχολικών

Προκηρυξεις Σχολικων