ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ 2019

Γράφτηκε από την  Μαρ 14, 2019

                                                                                                                                                                           Αθήνα, 13.03.2019

                                                                                Αριθμ. πρωτ.: Α 102/14.03.2019 

 

ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ 2019

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ
Η Ε.Σ.Σ.Ν.Α. προκηρύσσει το Ομαδικό Κύπελλο Αττικής 2019, το οποίο αποτελεί Περιφερειακό Κύπελλο του 37ου Πανελλήνιου Ομαδικού Κυπέλλου 2019 της Ε.Σ.Ο.


2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
2.1. Ημέρες και ώρες των αγώνων ορίζονται :

Προκριματικός γύρος: Σάββατο 30/03/2019 ώρα 11:00

1ος γύρος:

Κυριακή

31/03/2019

ώρα 11:00

φάση των

64

2ος γύρος:

Κυριακή

07/04/2019

ώρα 11:00

φάση των

32

3ος γύρος:

Κυριακή

14/04/2019

ώρα 11:00

φάση των

16

4ος γύρος:

Κυριακή

12/05/2019

ώρα 11:00

φάση των

8

Final 4:

Σάββατο

18/05/2019

 

φάση των

4

 

Κυριακή

19/05/2019

 

φάση των

4

 

2.2. Αίτημα ομάδας για χρονική μετάθεση αγώνα μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Διευθυντή Αγώνων για τεκμηριωμένα πολύ σοβαρό λόγο και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του αντίπαλου σωματείου. Ο αγώνας θα πρέπει να διεξαχθεί οπωσδήποτε πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία και ώρα του αντίστοιχου γύρου.
2.3. Η Ε.Σ.Σ.Ν.Α. διατηρεί το δικαίωμα μεταβολής του προγράμματος.

2.4. H ώρα και ο τόπος διεξαγωγής των αγώνων του Final 4 θα ανακοινωθούν με συμπληρωματική ανακοίνωση.

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία-μέλη της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. με μία ομάδα.


4. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
4.1. Οι αγώνες γίνονται με απλό σύστημα νοκ-άουτ και η νικήτρια ομάδα κάθε αγώνα προκρίνεται στον επόμενο γύρο.
4.2. Οι αγώνες θα διεξάγονται στις έδρες των σωματείων
4.3. Οι τέσσερις ομάδες που θα προκύψουν θα αγωνιστούν στην τελική φάση (final four) του Κυπέλλου Αττικής σε χώρο που θα ορίσει η ΕΣΣΝΑ.


5. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
5.1. Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και επιπλέον χρόνο 30 λεπτών για το υπόλοιπο της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο/η σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης. 
5.2. Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.


6. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
6.1. Η σύνθεση των ομάδων είναι τετραμελής. Κάθε σωματείο μπορεί να χρησιμοποιήσει με οποιαδήποτε σειρά 4 σκακιστές ανεξάρτητα από δυναμικότητα, φύλο και ηλικία.

6.2. Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν αλλοδαπό σκακιστή, κοινοτικό ή μη, η δήλωση του οποίου θα γίνεται πριν από την έναρξη της διοργάνωσης και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ΕΣΟ.
6.3. Η δήλωση του κοινοτικού ή του μη κοινοτικού αλλοδαπού σκακιστή πρέπει να γίνει στην Ε.Σ.Σ.Ν.Α. μέχρι τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ΕΣΟ, παραθέτοντας το ονοματεπώνυμο του συγκεκριμένου σκακιστή, τον ΑΜ ΕΣΟ καθώς και το FIDE ID του.
Επίσης, σε περίπτωση δήλωσης μη κοινοτικού αλλοδαπού σκακιστή πρέπει να προσκομιστεί στην Ε.Σ.Σ.Ν.Α. αποδεικτικό της κατάθεσης του σχετικού παραβόλου στην Ε.Σ.Ο. 
Του παραβόλου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την ελληνική σημαία. 
Όσα σωματεία έχουν δηλώσει κοινοτικό σκακιστή-σκακίστρια για τα ομαδικά πρωταθλήματα κατηγοριών δεν μπορούν να δηλώσουν άλλον εκτός αν δεν αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα με την ομάδα. 

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη δήλωση των κοινοτικών/αλλοδαπών σκακιστών μπορείτε να διαβάσετε στην Προκήρυξη 37ου Ομαδικού Κυπέλλου Ελλάδος.

6.4. Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν είτε έγκυρο δελτίο αθλητικής ιδιότητας με σφραγίδα του σωματείου τους και κάρτα υγείας αθλητή σε ισχύ είτε έγκυρο δελτίο αθλητικής ιδιότητας με σφραγίδα του σωματείου τους και ιατρική θεώρηση σε ισχύ.

 

7. ΧΡΩΜΑΤΑ
Η ομάδα που παίζει «εντός έδρας» έχει τα λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα και η ομάδα «εκτός έδρας» έχει τα λευκά στη 2η και 4η σκακιέρα αντίστοιχα.


8. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ
Σε κάθε σκακιέρα η νίκη λαμβάνει 1 πόντο, η ήττα 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 3,5 πόντους (σκορ 3,5-0 ή 0-3.5).


9. ΙΣΟΠΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): 
Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, η νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, η νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, η νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. 
Οι ισόπαλες σκακιέρες δε λαμβάνονται υπ’ όψην. 
Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.


10. ΔΙΑΦΟΡΑ
Για να αγωνιστούν οι σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες στις σκακιέρες τους τουλάχιστον τρεις (3) σκακιστές. Σε αντίθετη περίπτωση, λειτουργούν τα χρονόμετρά τους χωρίς να έχουν δικαίωμα να παίξουν κίνηση μέχρι να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός παρόντων.
Μηδενίζονται μετά πάροδο μιας ώρας από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης των αγώνων όλοι οι παίκτες που δεν έχουν προσέλθει στη σκακιέρα. Αν κανείς παίκτης, από τους δύο αντιπάλους, δεν παρουσιαστεί στην έναρξη, ο παίκτης που έχει τα λευκά κομμάτια, θα χάσει όλο τον χρόνο που θα περάσει μέχρι να αφιχθεί, εκτός αν ο διαιτητής πάρει διαφορετική απόφαση.
Αν δεν έχουν προσέλθει οι ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος από μία ομάδα τότε μηδενίζεται όλη η ομάδα. Στην περίπτωση αυτή κενές θεωρούνται οι σκακιέρες των παικτών που δεν έχουν παρουσιαστεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται.


11. ΕΠΑΘΛΑ – ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ

11.1. Οι ομάδες που θα προκριθούν στο Final 4 Αττικής προκρίνονται στην επόμενη φάση του Ομαδικού Κυπέλλου Ελλάδας 2019 εφόσον αγωνιστούν και στους 2 αγώνες της Τελικής Φάσης. Σε αντίθετη περίπτωση δεν προκρίνονται, χωρίς αναπλήρωση από την Αττική.
11.2. Στην 1η, 2η και 3η ομάδα θα απονεμηθούν Κύπελλα.
11.3. Η νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται Κυπελλούχος Αττικής 2019.


12. ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ
12.1. Σε κάθε συνάντηση η ομάδα ορίζει έναν «Αρχηγό Ομάδας», που μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους παίκτες της, ο οποίος 15 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα καταθέτει γραπτά τη σύνθεση της ομάδας του στον διαιτητή της συνάντησης. 
12.2. Η σύνθεση που έχει κατατεθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί.


13. ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ
13.1. Η κλήρωση των ζευγαριών του προκριματικού (αν απαιτηθεί) και του 1ου γύρου θα γίνει δημόσια την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019. Η κλήρωση των ζευγαριών των επόμενων γύρων θα γίνεται δημόσια κάθε Τρίτη βράδυ.
13.2. Αν απαιτηθεί προκριματικός γύρος θα αγωνιστούν σε αυτόν όσες ομάδες χρειαστεί, κατά σειρά :
α) Όσες δεν αγωνίστηκαν στα Ομαδικά Πρωταθλήματα Κατηγοριών Ε.Σ.Σ.Ν.Α. 2019 (εξαιρούνται οι ομάδες Α΄ Εθνικής) 
β) Εναλλάξ από το τέλος της κατάταξης από τους ομίλους Β2 και Β1.

13.3. Αν οι ομάδες είναι λιγότερες από 64, δε θα αγωνιστούν στον πρώτο γύρο όσες ομάδες χρειαστεί κατά σειρά : 
α) Με σειρά κατάταξης στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής 2018, 
β) Με σειρά κατάταξης από τα Ομαδικά Πρωταθλήματα Κατηγοριών της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. ξεκινώντας από τον ΠΟΑ κ.ο.κ.


14. ΚΛΗΡΩΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
14.1. Στον πρώτο γύρο οι ομάδες “εντός έδρας” καθορίζονται με κλήρωση. 
14.2. Στους επόμενους γύρους ακολουθείται ελεύθερη κλήρωση με διαδικασία εξισορρόπησης χρωμάτων στην πρώτη σκακιέρα όπως στο Ελβετικό σύστημα. 
Σε περίπτωση ίδιας διαδοχής χρωμάτων διενεργείται κλήρωση.


15. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
15.1. Κάθε συνάντηση καλύπτεται υποχρεωτικά από διαιτητή που είναι καταχωρημένος στον Πίνακα Ορισμού Διαιτητών της Κ.Ε.Δ.
15.2.
Το εντός έδρας σωματείο έχει την υποχρέωση να ενημερώνει την ΤΕΔ - Ε.Σ.Σ.Ν.Α, τουλάχιστον, τρεις (3) ημέρες ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ (ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ) για τον διαιτητή που προτείνει να διαιτητεύει (και αναπληρωματικό). Σε αντίθετη περίπτωση η ΤΕΔ - Ε.Σ.Σ.Ν.Α. θα ορίζει διαιτητή του αγώνα, την αμοιβή του οποίου υποχρεούται να καλύψει πριν από την έναρξη του αγώνα το εντός έδρας σωματείο με οποιονδήποτε από τους διαθέσιμους νόμιμους τρόπους.

15.3. Η ΤΕΔ - Ε.Σ.Σ.Ν.Α. διατηρεί το δικαίωμα να ορίσει, με αιτιολογημένη απόφασή της, διαιτητή σε αγώνα διαφορετικό από αυτόν που προτείνει το εντός έδρας σωματείο, και την πιθανή αμοιβή του διαιτητή θα καλύψει η Ε.Σ.Σ.Ν.Α.

15.4. Η δήλωση προτεινόμενου διαιτητή θα πρέπει να γίνει μέσω της πλατφόρμας της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. από: Διοργανώσεις, Τρέχουσες, επιλέγετε την αντίστοιχη διοργάνωση και από το πληροφορίες πηγαίνετε στο ορισμός διαιτητή. Εκεί συμπληρώνετε τα στοιχεία της αναμέτρησης και το όνομα του διαιτητή που προτείνετε και στο πεδίο σημειώσεις πρέπει να συμπληρώσετε τον ΑΜ ΕΣΟ ή το FIDE ID.


16. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
16.1. Ένσταση ασκείται σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού Αγώνων της Ε.Σ.Ο., κατά απόφασης του διαιτητή ή του Επικεφαλής Διαιτητή και κατατίθεται εγγράφως στον Διευθυντή Αγώνων μαζί με παράβολο ύψους ενενήντα (90) ευρώ. Σε περίπτωση μερικής ή ολικής αποδοχής της ένστασης το παράβολο επιστρέφεται, ειδάλλως εκπίπτει υπέρ της Ε.Σ.Σ.Ν.Α.
16.2. Η ένσταση μπορεί να υποβληθεί το αργότερο είκοσι τέσσερις (24) ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, στον οποίο αναφέρεται.

16.3. Επιτροπή Ενστάσεων για όλους τους Διασυλλογικούς αγώνες της ΕΣΣΝΑ ορίζεται η Επιτροπή Ενστάσεων της ΤΕΔ - Ε.Σ.Σ.Ν.Α..

16.4. Η εκδίκαση της ένστασης από την ΕΕ της ΤΕΔ ΕΣΣΝΑ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο σαράντα οκτώ (48) ώρες μετά την υποβολή της ένστασης.


17. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ / ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

17.1.    Διευθυντής Αγώνων ορίζεται
17.2.    Ο Επικεφαλής Διαιτητής θα οριστεί από την ΤΕΔ-Ε.Σ.Σ.Ν.Α.


18. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

18.1.
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι τη Δευτέρα 25/03/2019 και ώρα 23:59 αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας της ΕΣΣΝΑ

18.2. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 5.2.2. του Καταστατικού της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. Σωματείο-μέλος που δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις στην Ε.Σ.Σ.Ν.Α. ΔΕΝ έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε διασυλλογικούς αγώνες της Ένωσης.

18.3. Τα σωματεία οφείλουν να έχουν εξοφλήσει τη συνδρομή του έτους 2019 ύψους 50€ (πενήντα ευρώ) καθώς και το σύνολο των ανεξόφλητων συνδρομών των προηγούμενων ετών έως και τη Δευτέρα 25/03/2019.

18.4. Η καταβολή των συνδρομών γίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό της ΕΣΣΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ  ΙΒΑΝ GR 39 0171 0540 0060 5413 8249 705

ΔΕ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


19. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
19.α. Οι εντός έδρας ομάδες υποχρεούνται:
Να γνωστοποιούν άμεσα το αποτέλεσμα στον Διευθυντή Αγώνων.
Να κοινοποιούν το φύλλο αγώνος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. το αργότερο μέχρι την εκάστοτε Δευτέρα και ώρα 24:00 μετά τη διεξαγωγή του αγώνος.
19.β. Οι εκτός έδρας ομάδες υποχρεούνται:
Να ελέγχουν την ορθότητα του φύλλου αγώνος που κοινοποιήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να επικοινωνούν με τον Επικεφαλής Διαιτητή για τυχόν παρεκκλίσεις από το πρωτότυπο φύλλο αγώνος μέχρι και την Τετάρτη και ώρα 17:00, πριν από τον επόμενο γύρο.
19.γ. Οι διαιτητές πρέπει:
Να προσκομίζουν στην ΕΣΟ, εντός μίας εβδομάδος, τα ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ φύλλα αγώνων.

20. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη ισχύουν οι κανονισμοί διασυλλογικών πρωταθλημάτων της ΕΣΟ και οι οδηγίες της ΚΕΔ.

 
    Ο Πρόεδρος                    Η Γενική Γραμματέας       Η Έφορος Αγώνων


Χρήστος Γκορίτσας               Βιργινία Ψωμά                 Ευσταθία Ανδρικοπούλου

 

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Σχολικών

Προκηρυξεις Σχολικων