ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 2019

Γράφτηκε από την  Σεπ 12, 2019

 

 Αθήνα, 12.09.2019

Αριθμ. πρωτ.: Α 110/12.09.2019

 

 

 

ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 2019

 

Η Ε.Σ.Σ.Ν.Α. προκηρύσσει το Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων Αττικής 2019, το οποίο αποτελεί και προκριματική φάση του 12ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Παίδων – Κορασίδων 2019.

 

1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

1.1.Θα διεξαχθεί με ελβετικό σύστημα επτά (7) γύρων.

1.2.Οι αγώνες θα αξιολογηθούν για διεθνές έλο της FIDE.

 

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

2.1. Οι αγώνες θα διεξάγονται στις έδρες των σωματείων.

2.2. Ημέρες των αγώνων ορίζονται:

1ος γύρος:        Κυριακή 22/09/2019  ώρα 10:30

2ος γύρος:              >>      29/09/2019     >>

3ος γύρος:              >>       06/10/2019    >>

4ος γύρος:              >>       13/10/2019    >>

5ος γύρος:              >>      20/10/2019     >>

6ος γύρος:              >>       03/11/2019     >>

7ος γύρος:              >>       10/11/2019     >>

2.3. Η Ε.Σ.Σ.Ν.Α. διατηρεί το δικαίωμα μεταβολής του προγράμματος.

2.4. Αίτημα ομάδας για χρονική μετάθεση αγώνα μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Διευθυντή Αγώνων για τεκμηριωμένα πολύ σοβαρό λόγο και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του αντίπαλου σωματείου. Ο αγώνας θα πρέπει να παιχτεί οπωσδήποτε πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία και ώρα του αντίστοιχου γύρου.

 

3. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

3.1. Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

3.2. Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

3.3. Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

 

4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

4.1. Στους αγώνες έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα σωματεία που είναι μέλη της Ε.Σ.Σ.Ν.Α με μία (1) ομάδα.

4.2. Διευκρινίζεται πως αν κάποια από τις 6 πρώτες ομάδες της τελικής φάσης του 11ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Παίδων – Κορασίδων 2019 που δικαιούνται απευθείας πρόκριση θέλει να λάβει μέρος στο προκριματικό πρωτάθλημα της περιοχής της, τότε χάνει την απευθείας πρόκριση και η θέση περνάει στην Ένωση / Τ. Επιτροπή που ανήκει.

 

 

5. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

5.1. Η σύνθεση των ομάδων είναι εξαμελής ως εξής:

1η σκακιέρα, σκακιστής/στρια κάτω των 16 ετών γεννημένος/η μετά την 1/1/2003

2η σκακιέρα, σκακιστής/στρια κάτω των 14 ετών γεννημένος/η μετά την 1/1/2005

3η σκακιέρα, σκακιστής/στρια κάτω των 12 ετών γεννημένος/η μετά την 1/1/2007

4η σκακιέρα, σκακιστής/στρια κάτω των 10 ετών γεννημένος/η μετά την 1/1/2009

5η σκακιέρα, σκακίστρια κάτω των 16 ετών γεννημένη μετά την 1/1/2003

6η σκακιέρα, σκακίστρια κάτω των 12 ετών γεννημένη μετά την 1/1/2007

5.2. Στην αρχική κατάταξη οι ομάδες των σωματείων θα τοποθετηθούν με βάση την κατάταξή τους στο αντίστοιχο πρωτάθλημα 2018. Εν συνεχεία τα σωματεία που δεν αγωνίστηκαν σε αυτό με βάση την κατηγορία που αγωνίστηκαν το 2018 και την κατάταξή τους σε αυτή.

5.3. Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν είτε έγκυρο δελτίο αθλητικής ιδιότητας με σφραγίδα του σωματείου τους και κάρτα υγείας αθλητή σε ισχύ είτε έγκυρο δελτίο αθλητικής ιδιότητας με σφραγίδα του σωματείου τους και ιατρική θεώρηση σε ισχύ.

5.4.1. Επιτρέπεται η συμμετοχή 1 κοινοτικού σκακιστή-στριας με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα.

5.4.2 Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικό έτος.

5.4.3. Σύμφωνα με την από 31.08.2019 απόφαση της συνεδριάσεως του ΔΣ της ΕΣΟ, επισημαίνεται ότι οι περιορισμοί της συμμετοχής των ομογενών και αλλοδαπών αθλητών στα πανελλήνια ομαδικά πρωταθλήματα και το κύπελλο Ελλάδας, συνίστανται σε ότι ίσχυε έως και σήμερα με τη μόνη διαφοροποίηση ότι τα σωματεία θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν στους εν λόγω αγώνες διαφορετικούς ομογενείς και αλλοδαπούς αθλητές ανά συνάντηση.

 

6. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

6.1. Σε κάθε σκακιέρα η νίκη λαμβάνει 1 πόντο, η ήττα 0 πόντους, ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5), μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Η νικήτρια ομάδα βαθμολογείται με 2 βαθμούς, σε περίπτωση ισοπαλίας οι δύο ομάδες παίρνουν από 1 βαθμό, ενώ η ηττημένη ομάδα παίρνει 0 βαθμούς.

6.2. Ομάδα που δεν αγωνίζεται σε τρεις σκακιέρες ηττάται άνευ αγώνος.

6.3. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς και 5.5 πόντους (σκορ 5.5-0 ή 0-5.5), ενώ από την ομάδα που ηττήθηκε χωρίς αγώνα αφαιρείται μετά και τον τελευταίο γύρο 1 βαθμός από τη συνολική της βαθμολογία.

6.4. Σε περίπτωση που ομάδα κληρωθεί bye βαθμολογείται με 2 βαθμούς και 3.5 πόντους.

6.5. Ομάδα που θα ηττηθεί χωρίς αγώνα δύο (2) φορές θεωρείται ότι αποχωρεί από το Πρωτάθλημα.

6.6. Ομάδα που δεν προσήλθε σε αγώνα χωρίς να έχει ειδοποιήσει εγκαίρως το αντίπαλο σωματείο και το Διευθυντή Αγώνων αποβάλλεται από το Πρωτάθλημα.

 

7. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

 Για την τελική κατάταξη χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια:

Α. Βαθμοί

Β. Το άθροισμα SonnebornBerger που υπολογίζεται ως εξής: οι βαθμοί κάθε αντίπαλου, εξαιρούμενου του αντίπαλου που συγκέντρωσε τους λιγότερους, πολλαπλασιασμένοι επί τον αριθμό των πόντων (σκορ σκακιέρων) που σημείωσε η ομάδα ενάντια στον συγκεκριμένο αντίπαλο. Για τον υπολογισμό του αθροίσματος SonnebornBerger το «bye» και η νίκη χωρίς αγώνα υπολογίζεται ως ισοπαλία της ομάδας με έναν «εικονικό αντίπαλο» (“virtual opponentFIDE HB D.ΙΙ.02.G14). Στην έναρξη του συγκεκριμένου γύρου ο «εικονικός αντίπαλος» έχει τους ίδιους βαθμούς και πόντους με την ομάδα. Στη συνέχεια προστίθεται το αποτέλεσμα του αγώνα (1 βαθμός και 6 πόντοι για νίκη α.α., 1 βαθμός και 3 πόντοι για το bye και 0 βαθμοί και 0 πόντοι για ήττα α.α.) και για κάθε επόμενο γύρο προστίθεται 1 βαθμός και 3 πόντοι.

Γ. Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων.

Δ. Άθροισμα των βαθμών όλων των αντιπάλων εξαιρουμένου του αντίπαλου με τους λιγότερους βαθμούς.

Ε. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων

Στ. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων που η ομάδα νίκησε, συν το μισό των πόντων των αντιπάλων με τους οποίους η ομάδα έκανε ισοπαλία

Ζ. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων, μείον του μεγαλύτερου και του μικρότερου αριθμού.

Σε όλες τις περιπτώσεις κερδίζει το μεγαλύτερο σύνολο.

 

8. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ- ΕΠΑΘΛΑ- ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ

8.1. Διευθυντής αγώνων ορίζεται 

8.2. Στην 1η, 2η και 3η ομάδα θα απονεμηθούν Κύπελλα.

8.3. Σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΣΟ, πρόκριση στο 12ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων 2019 δικαιούνται οι τρεις (3) πρώτες ομάδες από την Ε.Σ.Σ.Ν.Α.

8.4. Αν μία ομάδα δε δηλώσει συμμετοχή στο 12ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων 2019 θα αναπληρώνεται από την επόμενη της τελικής κατάταξης.

 

9. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

9.1. Τους αγώνες διαιτητεύουν διαιτητές εγγεγραμμένοι στον Π.Ο.Δ. της Κ.Ε.Δ.

9.2. Ο Επικεφαλής Διαιτητής θα οριστεί από την Κ.Ε.Δ.

9.3.α. Οι εντός έδρας ομάδες υποχρεούνται:

Να κοινοποιούν το φύλλο αγώνος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. το αργότερο μέχρι την εκάστοτε Δευτέρα και ώρα 24:00 μετά τη διεξαγωγή του αγώνος.

9.3.β. Οι εκτός έδρας ομάδες υποχρεούνται:

Να ελέγχουν την ορθότητα του φύλλου αγώνος που κοινοποιήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να επικοινωνούν με τον Επικεφαλής Διαιτητή για τυχόν παρεκκλίσεις από το πρωτότυπο φύλλο αγώνος μέχρι και την Τετάρτη και ώρα 17:00, πριν από τον επόμενο γύρο.

9.3.γ. Οι διαιτητές πρέπει:

Να προσκομίζουν στην ΕΣΟ, εντός μίας εβδομάδος, τα ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ φύλλα αγώνων.

9.4. Το εντός έδρας σωματείο έχει την υποχρέωση να ενημερώνει την ΚΕΔ, τουλάχιστον, τρεις (3) ημέρες ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ (ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ) για τον διαιτητή που προτείνει να διαιτητεύει (και αναπληρωματικό). Σε αντίθετη περίπτωση η ΚΕΔ θα ορίζει διαιτητή του αγώνα, την αμοιβή του οποίου υποχρεούται να καλύψει πριν από την έναρξη του αγώνα το εντός έδρας σωματείο με οποιονδήποτε από τους διαθέσιμους νόμιμους τρόπους.

9.5. Η ΚΕΔ διατηρεί το δικαίωμα να ορίσει, με αιτιολογημένη απόφασή της, διαιτητή σε αγώνα διαφορετικό από αυτόν που προτείνει το εντός έδρας σωματείο, και την πιθανή αμοιβή του διαιτητή θα καλύψει η Ε.Σ.Σ.Ν.Α.

9.6. Η δήλωση προτεινόμενου διαιτητή θα πρέπει να γίνει μέσω της πλατφόρμας της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. από: Διοργανώσεις, Τρέχουσες, επιλέγετε την αντίστοιχη διοργάνωση και από το πληροφορίες πηγαίνετε στο ορισμός διαιτητή. Εκεί συμπληρώνετε τα στοιχεία της αναμέτρησης και το όνομα του διαιτητή που προτείνετε και στο πεδίο σημειώσεις πρέπει να συμπληρώσετε τον ΑΜ ΕΣΟ ή το FIDE ID.

 

10. ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων ή άλλων συσκευών ηλεκτρονικής επικοινωνίας από τους σκακιστές/τριες κατά τη διάρκεια της παρτίδας τους. Εάν μία τέτοια συσκευή ηχήσει ή διαπιστωθεί χρήση της καθ’ οιοδήποτε τρόπο τότε ο υπαίτιος αθλητής θα μηδενίζεται.

 

11. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

11.1. Ενάντια σε απόφαση του Διαιτητή ή του Επικεφαλής Διαιτητή ασκείται ένσταση σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού Αγώνων της Ε.Σ.Ο. και κατατίθεται στο Διευθυντή Αγώνων μαζί με παράβολο ύψους πενήντα (50) ευρώ. Σε περίπτωση μερικής ή ολικής αποδοχής της ένστασης το παράβολο επιστρέφεται.

11.2. Η ένσταση μπορεί να υποβληθεί το αργότερο είκοσι τέσσερις (24) ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, στον οποίο αναφέρεται.

11.3. Επιτροπή Ενστάσεων ορίζεται η Επιτροπή Ενστάσεων της Κ.Ε.Δ.

 

12. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

12.1. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι τη Δευτέρα 16/09/2019 και ώρα 23:59 αποκλειστικά μέσω του www.essnachess.gr

12.2. Οι δηλώσεις συμμετοχής δε θα επιτρέπονται μετά την παραπάνω ημερομηνία. Ομάδες που δηλώνονται εκπρόθεσμα θα μετέχουν από τον 2ο γύρο.

12.3. Επιτρέπεται η δήλωση συμμετοχής νέων ομάδων μέχρι και τον 3ο γύρο.

12.4. Με τη δήλωση συμμετοχής το σωματείο αποδέχεται πλήρως και χωρίς επιφύλαξη όλους τους όρους της προκήρυξης.

 

13. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη ισχύουν οι κανονισμοί των διασυλλογικών πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. και της Ε.Σ.Ο. καθώς και οι οδηγίες της Κ.Ε.Δ..

 

Ο Πρόεδρος                                  Η Γεν. Γραμματέας                                   Η Έφορος Αγώνων

 

Χρήστος Γκορίτσας                     Βιργινία Ψωμά                                          Ευσταθία Ανδρικοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Σεπτέμβριος 2019 18:10

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Σχολικών

Προκηρυξεις Σχολικων