Προκήρυξη 12ου Ομαδικού Σχολικού  Πρωταθλήματος Σκακιού Αττικής 2013

 


1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής (Ε.Σ.Σ.Ν.Α.) προκηρύσσει το 12o Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού Αττικής 2013 , το οποίο αποτελεί προκριματική φάση του 13ου Πανελλήνιου Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος 2013 της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Ε.Σ.Ο. http://www.chessfed.gr/archives/2273)


2. ΣΥΣΤΗΜΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Θα διεξαχθούν τρία ξεχωριστά πρωταθλήματα στις κατηγορίες Δημοτικών Σχολείων , Γυμνασίων και Λυκείων

Το Πρωτάθλημα Γυμνασίων και το Πρωτάθλημα Λυκείων θα διεξαχθούν σε μία φάση (ΤΕΛΙΚΗ)

Ημερομηνία: Σάββατο 6 Απριλίου 2012, ώρα 10.00

Χώρος αγώνων - Διοργανωτές: Θα οριστούν με συμπληρωματική προκήρυξη

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής, Δημόσια και Ιδιωτικά, με μια (1) ή δύο (2) ομάδες.

Δηλώσεις Συμμετοχής: Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι 2 ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων στην Οργανωτική Επιτροπή κάθε Πρωταθλήματος.

Ώρα προσέλευσης και επιβεβαιώσεις συμμετοχής 8.30΄μέχρι 9.30΄ πμ.

Όσες ομάδες προσέλθουν μετά τις 9.30΄ θα αγωνιστούν από το δεύτερο γύρο. Κάθε μαθητής έχει δικαίωμα να αγωνιστεί σε μία (1) μόνο ομάδα του σχολείου του.

Το Πρωτάθλημα Δημοτικών Σχολείων θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις ως εξής:

α΄ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.

Θα γίνουν στις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) και θα προκριθεί στην Τελική Φάση της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. το 30% των σχολείων που θα αγωνιστούν σε κάθε μία, με ελάχιστο αριθμό τρείς (3) ανά Π.Ε.. Σε περίπτωση έλλειψης κατάλληλης πρότασης ανάληψης προκριματικής φάσης σε κάποια Π.Ε. είναι δυνατόν να διεξαχθεί προκριματική φάση που θα περιλαμβάνει πάνω από μία Περιφερειακή Ενότητα η διαμόρφωση της οποίας θα καθοριστεί από την Ε.Σ.Σ.Ν.Α. με συμπληρωματική προκήρυξη.

Ημερομηνίες: Τα προκριματικά δημοτικών σχολείων για κάθε Π.Ε. θα διεξαχθούν KATA PROT;IMHSH στις  ημερομηνίες Σάββατα 2,9,16,23/2 9,16,23,30/3 Οι ημερομηνίες για κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα οριστούν με συμπληρωματική προκήρυξη.  Η ΕΣΣΝΑ διατηρεί το δικαίωμα μεταβολής των ημερομηνιών διεξαγωγής.

Χώρος αγώνων – Διοργανωτές: Θα οριστούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

Δικαίωμα συμμετοχής: τα Δημοτικά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία υπάγονται με μια (1) ή δύο (2) ομάδες.

Δηλώσεις Συμμετοχής: Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι 2 ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων στην Οργανωτική Επιτροπή κάθε Πρωταθλήματος.

Προκρίνεται στην Τελική Φάση της ΕΣΣΝΑ αναλογικά τουλάχιστον το 30% των ομάδων που θα αγωνιστούν (ελάχιστος αριθμός προκρινόμενων ομάδων ανά περιφερειακό σχολικό 3 , μέγιστος αριθμός 15)

β΄ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.

Θα αγωνιστούν όσα Δημοτικά σχολεία προκριθούν από τα προκριματικά των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Πρωτάθλημα Δημοτικών – Τελική φάση: Σάββατο 6 Απριλίου 2013, ώρα 10.00΄

Χώρος αγώνων Τελικής Φάσης – Διοργανωτές:  Θα οριστούν με συμπληρωματική προκήρυξη

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα Δημοτικά Σχολεία της Αττικής, που θα προκριθούν από τα Περιφερειακά Ομαδικά Σχολικά Πρωταθλήματα

Ώρα προσέλευσης και επιβεβαιώσεις συμμετοχής 8.30΄μέχρι 9.30΄ πμ.

Όσες ομάδες προσέλθουν μετά τις 9.30΄ θα αγωνιστούν από το 2ο γύρο

Για όλα τα Ομαδικά Σχολικά ισχύουν τα παρακάτω:


3. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ


Οι συνθέσεις των ομάδων θα είναι τετραμελείς (4μελείς), ανεξαρτήτως τάξης.

Στις τρεις (3) πρώτες σκακιέρες μπορούν να αγωνίζονται αγόρια ή κορίτσια, στην τέταρτη (4η) σκακιέρα πρέπει να αγωνίζεται υποχρεωτικά κορίτσι.

Οι ομάδες πριν την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους αποτελούμενη από 4 έως 6 μέλη σύμφωνα με την οποία κατατάσσονται οι σκακιστές στις πρώτες 3 σκακιέρες. Η σειρά των σκακιέρων στη βασική σύνθεση δεν αλλάζει και ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.

Κάθε σχολική ομάδα υποχρεούται να προσκομίσει πριν την έναρξη των αγώνων στον επικεφαλής διαιτητή βεβαίωση ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.


4. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ


Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με Ελβετικό σύστημα 5 γύρων στην προκριματική φάση και με ελβετικό 7 γύρων στην τελική φάση των Δημοτικών.

Στα Γυμνάσια και Λύκεια ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή θα επιλέξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.


5. ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ


Οι ομάδες κατατάσσονται 1) Σύμφωνα με την τελική κατάταξη της Τελικής Φάσης 2012 και μόνο για τις πρώτες 10 ομάδες αυτής 2) Με αλφαβητική σειρά του ονόματος των σχολείων. (Όνομα Σχολείου – Αριθμός)


6. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ


Θα ισχύσουν οι Κανονισµοί της Ε.Σ.Ο. και της FIDE. Επισημαίνεται ότι για κάθε κενή σκακιέρα αφαιρείται μισός (0,5) βαθμός.


7. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ


Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε δεκαπέντε (15) λεπτά για κάθε παίκτη για ολόκληρη την παρτίδα. Θα χρησιμοποιηθούν σκακιστικά χρονόμετρα.


8. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ

Οι προκρίσεις στα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα θα ανακοινωθούν με συμπληρωματική προκήρυξη


9. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΣΗΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

Θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια άρσης ισοβαθμίας κατά σειρά:

Για ελβετικό σύστημα.

(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).

(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.

(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ

Για κυκλικό σύστημα (round robin)

(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (βαθμοί, πόντοι,).

(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.

(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ


10. ΑΠΟΝΟΜΕΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ – ΕΠΑΘΛΑ

Οι τρεις (3) πρώτες ομάδες ανά κατηγορία θα βραβευτούν με Κύπελλα. Οι παίκτες των τριών (3) πρώτων ομάδων θα βραβευτούν με μετάλλια (μέχρι έξι (6) μαθητές).


11. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Θα οριστεί Επικεφαλής Διαιτητής ο οποίος  θα εποπτεύει όλες τις διοργανώσεις , προκριματικές και τελικές (Τελικές κατατάξεις , Έλεγχος Προκρίσεων κα)

Οι διαιτητές της διοργάνωσης θα οριστούν από την Τοπική Επιτροπή ∆ιαιτησίας (Τ.Ε.Δ.) της ΕΣΣΝΑ Οι ενστάσεις εκδικάζονται από τριμελή (3μελή) Επιτροπή, που θα ορίσει η Οργανωτική Επιτροπή κάθε Διοργάνωσης . Για να εκδικασθεί μία ένσταση, καταβάλλεται στο Διευθυντή Αγώνων παράβολο ένστασης 50 € (το οποίο επιστρέφεται, εάν δικαιωθεί η ένσταση έστω και μερικώς ,αλλιώς εκπίπτει υπέρ Ε.Σ.Σ.Ν.Α.)


12. ΔΙΑΦΟΡΑ


Υγειονομική Κάλυψη - Πρώτες Βοήθειες: Με μέριμνα των Οργανωτικών Επιτροπών θα υπάρχει ιατρός (ή διασωστική ομάδα) στο χώρο αγώνων.

Κυλικείο: Στο χώρο αναμονής θα λειτουργεί κυλικείο με δυνατότητα παρασκευής και παροχής σάντουιτς, καφέδων, ροφημάτων, αναψυκτικών, κ.α.

Χώρος Στάθμευσης Οχημάτων: Με μέριμνα των Οργανωτικών Επιτροπών θα έχει επισημανθεί κατάλληλος Χώρος Στάθμευσης Οχημάτων.

Ασφάλεια Χώρου Αγώνων - Ρύθμιση Κυκλοφορίας πέριξ του Χώρου Αγώνων και στο Χώρο Στάθμευσης Οχημάτων: Με μέριμνα των Οργανωτικών Επιτροπών.

Φωτογραφική κάλυψη - Βιντεοσκόπηση Αγώνων: Με μέριμνα των Οργανωτικών Επιτροπών.

Παράλληλες Εκδηλώσεις: Με την μέριμνα του διοργανωτή θα υπάρχει κατάλληλος χώρος υποδοχής των συνοδών και πραγματοποίησης παράλληλης εκδήλωσης η οποία θα διοργανωθεί με την μέριμνα του διοργανωτή και της Επιτροπής Σχολικού Σκακιού της Ε.Σ.Σ.Ν.Α.

Επισημαίνεται ότι οι μαθητές θα αγωνιστούν απομονωμένοι από τους συνοδούς τους σε ιδιαίτερο χώρο (αίθουσα διδασκαλίας) για κάθε κατηγορία ή σε κοινό χώρο για όλους τους ομίλους, στον οποίο θα απαγορεύεται η είσοδος κάθε αναρμοδίου.

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από την προκήρυξη ή από τους Κανονισμούς της Ε.Σ.Ο. και της FIDE, καθώς και για κάθε έκτακτο περιστατικό, αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι ο Διευθυντής Αγώνων για οργανωτικά θέματα και ο Επικεφαλής Διαιτητής για τεχνικά θέματα.

 

ο Πρόεδρος                   ο Γενικός Γραμματέας              ο Έφορος Σχολικού Σκακιού

 


Χρήστος Γκορίτσας            Θεόδωρος Φίλιος                    Παναγιώτης Σκλαβούνος

 


Πρόσφατα Νέα