ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Ε.Σ.Σ.Ν.Α. 2011


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ


Στα ομαδικά πρωταθλήματα Αττικής συμμετέχουν οι ομάδες των τριών εθνικών κατηγοριών (Π.Ο.Α’ Εθνικής, Β’ Εθνικής, Γ’ Εθνικής) και των τοπικών κατηγοριών.


Οι αγώνες ρυθμίζονται από τις ανά κατηγορία προκηρύξεις οι οποίες είναι σύμφωνες με την παρούσα καθώς και με την προκήρυξη Ομαδικών Πρωταθλημάτων της ΕΣΟ.


Η αρχική κατάταξη των ομάδων για τα ως άνω πρωταθλήματα 2011 προκύπτει από τα αποτελέσματα των ομαδικών πρωταθλημάτων του 2010 όλων των κατηγοριών.


Με έντονους χαρακτήρες σημειώνονται στο σώμα της προκήρυξης οι αλλαγές σε σχέση με την αντίστοιχη προκήρυξη 2010.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ


Τα ομαδικά πρωταθλήματα Π.Ο.Α., Β’ Εθνικής, Γ’ Εθνικής και Α’ Τοπικής θα διεξαχθούν με κυκλικό σύστημα (πουλ) η δε Β’ Τοπική με ελβετικό σύστημα 9 γύρων ως οι αντίστοιχες προκηρύξεις αναφέρουν.


Αίτημα ομάδας για χρονική μετάθεση αγώνα μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Διευθυντή Αγώνων για τεκμηριωμένα πολύ σοβαρό λόγο και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του αντίπαλου σωματείου. Ο αγώνας θα πρέπει να παιχτεί οπωσδήποτε πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία και ώρα του αντίστοιχου γύρου.


Η Ε.Σ.Σ.Ν.Α. διατηρεί το δικαίωμα μεταβολής του προγράμματος.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ


Οι αγώνες διεξάγονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της FIDE της ΕΣΟ του Κανονισμού Ομαδικών Πρωταθλημάτων της ΕΣΣΝΑ, της παρούσας Γενικής Προκήρυξης, καθώς και της ισχύουσας Γενικής Οδηγίας της ΚΕΔ.


Το ΔΣ της ΕΣΣΝΑ διοργανώνει όλα τα πρωταθλήματα βάσει των προκηρύξεων που εκδίδονται είκοσι (20) τουλάχιστον μέρες πριν την έναρξη των αγώνων, των συμπληρωματικών προκηρύξεων δύο (2) τουλάχιστον μέρες πριν την έναρξη των αγώνων. Οι προκηρύξεις με την έκδοσή τους αποτελούν μέρος του Κανονισμού αγώνων και έχουν ισχύ μιας (1) αγωνιστικής περιόδου.


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


Οι δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων θα πρέπει να κατατεθούν στον Διευθυντή αγώνων του αντίστοιχου πρωταθλήματος ή στο e-mail της ΕΣΣΝΑ (  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   ) ή στο fax της ΕΣΣΝΑ ( 2121219014 ) μέχρι την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010. Αν κάποιο σωματείο δεν δηλώσει συμμετοχή η κενή θέση δεν αναπληρώνεται. Η δήλωση συμμετοχής με τις υπογραφές των αρμοδίων και την σφραγίδα του σωματείου ισοδυναμεί με πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης. Στη δήλωση συμμετοχής θα αναφέρεται η διεύθυνση του αγωνιστικού χώρου για τους εντός έδρας αγώνες, ονόματα και τηλέφωνα των υπευθύνων παραγόντων του σωματείου καθώς και τα ονόματα και τηλέφωνα των διαιτητών που προτείνονται να διαιτητεύουν στους εντός έδρας αγώνες.


Οι ομάδες που αγωνίζονται στις κατηγορίες Π.Ο. Α’Εθνικής , Β’ Εθνικής και Γ’ Εθνικής θα πρέπει να δηλώσουν και πίνακα όσων σκακιστών προτίθενται να χρησιμοποιήσουν στις γενικές σκακιέρες ( ΕΠΙΘΕΤΟ, ΟΝΟΜΑ ,Α.Μ. ΕΣΟ , FIDE ID) , προκειμένου να καταρτιστούν οι πίνακες Διεθνούς Έλο των Ομάδων. Σκακιστές ή σκακίστριες με Διεθνές Έλο οι οποίοι δε δηλώθηκαν από τις ομάδες τους, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Γενικές σκακιέρες (Α’ Ενότητα σύνθεσης).


Ομάδες με κοινή έδρα που αδυνατούν να αγωνίζονται παράλληλα στον ίδιο χώρο μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα.


Όλα τα σωματεία έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή ή σκακίστρια σε οποιαδήποτε σκακιέρα, η δήλωση του/της οποίου/ας πρέπει να γίνει στην ΕΣΣΝΑ  μέχρι την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011.


ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ


Όπως προβλέπει το άρθρο 8 ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ του κανονισμού διασυλλογικών αγώνων της ΕΣΣΝΑ, το άρθρο 5. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ του κανονισμού διασυλλογικών πρωταθλημάτων της ΕΣΟ, και σύμφωνα με την ισχύουσα Γενική Οδηγία 2009 της ΚΕΔ


ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ


Για να αγωνιστούν οι σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες στις σκακιέρες τους οι ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος (δηλαδή σε 8 σκακιέρας 5 παρόντες, σε 10 σκακιέρες 6 παρόντες, σε 12 σκακιέρες 8 παρόντες). Στην αντίθετη περίπτωση, λειτουργούν τα χρονόμετρά τους χωρίς να έχουν δικαίωμα να παίξουν κίνηση μέχρι να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός παρόντων.


Μηδενίζονται μετά πάροδο μιας ώρας από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης των αγώνων όλοι οι παίκτες που δεν έχουν προσέλθει στην σκακιέρα. Αν κανείς παίκτης, από τους δύο αντιπάλους, δεν παρουσιαστεί στην έναρξη, ο παίκτης που έχει τα λευκά κομμάτια, θα χάσει όλο τον χρόνο που θα περάσει μέχρι να αφιχθεί, εκτός αν ο διαιτητής πάρει διαφορετική απόφαση.


Αν δεν έχουν προσέλθει οι ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος από μία ομάδα τότε μηδενίζεται όλη η ομάδα. Στην περίπτωση αυτή κενές θεωρούνται οι σκακιέρες των παικτών που δεν έχουν παρουσιαστεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται.
Αν ένα σωματείο δεν έχει παραδώσει στον διαιτητή τη σύνθεση του μέχρι την καθορισμένη ώρα για την έναρξη των αγώνων, τίθενται σε λειτουργία τα χρονόμετρα των σκακιστών του χωρίς αυτοί να έχουν δικαίωμα να αγωνισθούν πριν δοθεί και ελεγχθεί η σύνθεση.


Πριν από τη καθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, ο διαιτητής ελέγχει τις συνθέσεις των ομάδων, με την προϋπόθεση ότι ο διαιτητής παρέλαβε τις συνθέσεις τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά πριν από την ώρα έναρξης. Αν η σύνθεση παραδοθεί στον διαιτητή με καθυστέρηση, οι παίκτες του υπευθύνου σωματείου θα χρεωθούν με τον αντίστοιχο χρόνο της τυχόν καθυστέρησης στην έναρξη του αγώνα.
Μετά τον έλεγχο του διαιτητή ή και παράλληλα, ασκείται υποχρεωτικά ο ίδιος έλεγχος και από τους αρχηγούς των δύο ομάδων. Ο διαιτητής και οι δύο αρχηγοί πριν την έναρξη των αγώνων υπογράφουν υποχρεωτικά στο φύλλο αγώνα αποδεχόμενοι τον έλεγχο της νομιμότητας συμμετοχής των παικτών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων και δεσμεύουν τα σωματεία τους επί των θεμάτων που επικύρωσαν με την υπογραφή τους. Εάν κάποιος αρχηγός ομάδας αρνηθεί να υπογράψει τότε μηδενίζεται η ομάδα του.


Δεν αρχίζουν οι αγώνες πριν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι νομιμότητας συμμετοχής και κανονικότητας της σύνθεσης από τον Διαιτητή και τους αρχηγούς των ομάδων.


Αν για οποιονδήποτε λόγο και πριν την έναρξη των αγώνων , διαπιστωθεί αντικανονικότητα συμμετοχής ή σύνθεσης, το υπαίτιο σωματείο καλείται να αποκαταστήσει αμέσως την αντικανονικότητα σε βάρος του χρόνου των συγκεκριμένων σκακιέρων.


Ο διαιτητής δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την συμμετοχή παίκτη που:
-Δεν έχει προσκομίσει το Δελτίο του Αθλητικής Ιδιότητας και Υγείας Αθλητή. Το δελτίο αυτό θεωρείται κανονικό αν φέρει όλες τις σχετικά προβλεπόμενες υπογραφές και σφραγίδες ιατρού και σωματείου.
-Δεν είναι στη σκακιέρα που προβλέπεται από τη σύνθεση των ομάδων.


Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί θεμάτων αντικανονικής συμμετοχής και σύνθεσης εάν δεν έχει γίνει ανάλογη μνεία στο Φύλλο Αγώνος πριν την έναρξη των αγώνων.
Μετά την έναρξη των αγώνων ουδεμία ποινή επιβάλλεται για λόγους νομιμότητας συμμετοχής των αθλητών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων.


ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ


Όπως προβλέπει το άρθρο 10, “ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ” του Κανονισμού Ομαδικών Πρωταθλημάτων της ΕΣΣΝΑ.


ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ


Ενάντια σε απόφαση Διαιτητή, ασκείται ένσταση σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του κανονισμού αγώνων της Ε.Σ.Ο. και κατατίθεται ΕΓΓΡΑΦΩΣ στον επικεφαλής διαιτητή μαζί με παράβολο 50 €, εντός 24 ωρών από τη λήξη των αγώνων (μέχρι τις 12.00΄της επόμενης ημέρας). Η ένσταση εκδικάζεται από την Επιτροπή Ενστάσεων της ΕΣΣΝΑ. Σε περίπτωση μερικής ή ολικής αποδοχής της ένστασης το παράβολο επιστρέφεται.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ


Η ομάδα που παίζει “εντός έδρας” έχει τα λευκά στις μονές σκακιέρες (1η, 3η, 5η ….. ) και η ομάδα “εκτός έδρας” έχει τα λευκά στις ζυγές σκακιέρες (2η, 4η, 6η, ……) αντίστοιχα.


Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα  χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι).


Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων. Η νικήτρια ομάδα παίρνει 2 βαθμούς και  τους πόντους της στον αγώνα, η ηττημένη 0 βαθμούς και  τους πόντους της στον αγώνα. Σε περίπτωση ισοπαλίας οι ομάδες παίρνουν από 1 βαθμό και τους πόντους τους στον αγώνα.


Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς και τόσους πόντους όσος ο αριθμός των σκακιέρων. Από την ομάδα που ηττάται χωρίς αγώνα αφαιρείται ένας βαθμός και σε περίπτωση δεύτερης ήττας χωρίς αγώνα αποβάλλεται από το πρωτάθλημα και υποβιβάζεται.


Η τελική κατάταξη των ομάδων στα πρωταθλήματα που διεξάγονται με σύστημα πουλ καθορίζεται κατά σειρά με τα παρακάτω κριτήρια:


-το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε κάθε ομάδα
-το μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων αποτέλεσμα (βαθμοί, πόντοι), ισχύει εφόσον όλες οι ισόβαθμες ομάδες έχουν παίξει μεταξύ τους
-το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες .
-το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κλπ  μέχρι τη 12η.
-κλήρωση


Η τελική κατάταξη των ομάδων στα πρωταθλήματα που διεξάγονται με ελβετικό σύστημα (Β’ Τοπική Κατηγορία) καθορίζεται κατά σειρά με τα παρακάτω κριτήρια:


-το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε κάθε ομάδα
-το μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων αποτέλεσμα (βαθμοί, πόντοι), ισχύει εφόσον όλες οι ισόβαθμες ομάδες έχουν παίξει μεταξύ τους
-το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες .
-Κριτήριο Bucholtz (Με άθροισμα Πόντων)
-Βαθμολογική Πρόοδος
-κλήρωσηΟι έδρες θα καθοριστούν μετά από κλήρωση. Η κλήρωση για τους κλειδάριθμους του πουλ και του χρώματος στο ελβετικό θα πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 19:00 στον χώρο όπου θα διεξάγονται τα νεανικά ατομικά Πρωταθλήματα Αττικής.


Θα δοθούν κατά προτεραιότητα κλειδάριθμοι ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα ομάδων με κοινή έδρα , όπου αυτό είναι δυνατό. Διευκρινίζεται ότι οι έδρες των αγώνων που προκύπτουν από τις κληρώσεις του ελβετικού συστήματος (Β’ Τοπική Κατηγορία) και των αγώνων κατάταξης(μπαράζ) της Α’ Τοπικής Κατηγορίας δεν αλλάζουν σε καμία περίπτωση.


Σε κάθε συνάντηση ορίζεται διαιτητής από την Τ.Ε.Δ. που συμπεριλαμβάνεται στον ισχύοντα Πίνακα Ενεργών Διαιτητών της ΕΣΟ.

Οι εντός έδρας ομάδες πρέπει:


-Να γνωστοποιούν άμεσα το αποτέλεσμα στον Διευθυντή Αγώνων.
-Να στέλνουν μέχρι το μεσημέρι της επομένης σκαναρισμένη φωτοτυπία του φύλλου αγώνα στο FAX της ΕΣΣΝΑ 2121219014 ή στο e-mail της ΕΣΣΝΑ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail του επικεφαλής διαιτητή του αγώνα.


Οι διαιτητές πρέπει:


Να προσκομίζουν στην ΕΣΟ, εντός μίας εβδομάδος, τα ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ φύλλα αγώνων.


Ο Πρόεδρος                 Ο Γενικός Γραμματέας                Ο Έφορος ΑγώνωνΧρήστος Γκορίτσας           Θεοδωρος Φίλιος                    Μιχάλης Πρεβενιός

Πρόσφατα Νέα