ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής (ΕΣΣΝΑ) προκηρύσσει το 23o Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Αττικής 2011.


Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις: Φάση Α΄ (Προκριματικά Σχολικά Πρωταθλήματα Περιφερειακών Ενοτήτων Αττικής) – Φάση Β΄ (Τελική Φάση).


Α΄ ΦΑΣΗ: ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΩΝ) ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣΟι αγώνες της Α΄ Φάσης είναι προκριματικοί και θα διεξαχθούν  στις 8 Περιφερειακές Ενότητες Αττικής (Περιφερειακή Eνότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών - Περιφερειακή ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών - Περιφερειακή Eνότητα Βορείου Τομέα Αθηνών - Περιφερειακή Eνότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών - Περιφερειακή ενότητα Πειραιώς - Περιφερειακή ενότητα Νήσων - Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής - Περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής). Σε περίπτωση έλλειψης κατάλληλης πρότασης ανάληψης προκριματικής φάσης σε κάποια Περιφερειακή Ενότητα είναι δυνατόν να διεξαχθεί προκριματική φάση που θα περιλαμβάνει πάνω από μία Π.Ε.


Για όλα τα προκριματικά πρωταθλήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων ισχύουν τα εξής:


Χώρος και Ημερομηνίες Αγώνων: Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις ημερομηνίες 19,20,26 και 27 Μαρτίου 2011. Οι χώροι διεξαγωγής των αγώνων και οι διοργανωτές θα οριστούν με συμπληρωματική προκήρυξη.


Δικαίωμα Συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών της Περιφέρειας Αττικής. Κάθε μαθητής και μαθήτρια μπορεί να διεκδικήσει την πρόκρισή του στην τελική φάση, συμμετέχοντας στο Περιφερειακό Προκριματικό Σχολικό Πρωτάθλημα της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία υπάγεται διοικητικά το σχολείο του ή είναι η διεύθυνση κατοικίας του.

Στην περίπτωση που κάποιος αγωνιστεί σε πάνω από ένα Περιφερειακό Προκριματικό Σχολικό, χάνει το δικαίωμα της πρόκρισης στην ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Οι συμμετέχοντες οφείλουν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως και δύο ημέρες προ της ημερομηνίας των αγώνων στην Οργανωτική Επιτροπή κάθε Προκριματικού Πρωταθλήματος. δηλώνοντας Ονοματεπώνυμο, Σχολείο, Τάξη και  Αρ. Δελτίου Ε.Σ.Ο. εφόσον είναι εγγεγραμμένος/η σε σύλλογο μέχρι τις 31/12/2010.

Ώρα προσέλευσης και επιβεβαίωση συμμετοχής 08.30΄μέχρι 09.30΄ πμ.

Όσοι προσέλθουν μετά τις 09.30΄ θα αγωνιστούν από το 2ο γύρο.

Ώρα Έναρξης: 10:00

Προκρίνονται για την Τελική Φάση οι τρεις (3) πρώτοι και εν συνεχεία το πρώτο κορίτσι εκτός αυτών κάθε τάξης, μετά την άρση των ισοβαθμιών (βλ. στο τέλος της παρούσας). Σε περίπτωση συμμετοχής 40-49 μαθητών ανά τάξη προκρίνονται οι τέσσερις (4) πρώτοι και το πρώτο κορίτσι , για συμμετοχή 50-59 μαθητών προκρίνονται οι πέντε πρώτοι και το πρώτο κορίτσι κ.ο.κ.

Σε περίπτωση όπου ένα προκριματικό πρωτάθλημα έχει αθροιστικά λιγότερες από 110 συμμετοχές σε όλες τις κατηγορίες, τότε προκρίνονται από κάθε τάξη οι δύο (2) πρώτοι και το πρώτο κορίτσι εκτός αυτών ενώ σε περίπτωση λιγότερων των 55 συμμετοχών σε όλες της κατηγορίες προκρίνεται ο πρώτος νικητής και το πρώτο κορίτσι.

Ειδικά για την κατηγορία Νηπιαγωγείων, προκρίνονται όσοι συγκέντρωσαν το 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας (2.5/5 βαθμούς)

Ειδικά για την κατηγορία Λυκείων, προκρίνονται όλοι οι συμμετέχοντες

Σύστημα Αγώνων:
Οι μαθητές της κάθε Περιφερειακής Ενότητας θα αγωνιστούν σε ένα όμιλο για κάθε τάξη, με Ελβετικό Σύστημα πέντε (5) γύρων. Σε περίπτωση συμμετοχής 5 ή 6 μαθητών σε μία κατηγορία θα αγωνιστούν με απλό σύστημα πουλ και σε περίπτωση 4 μαθητών με διπλό σύστημα πουλ. Σε περίπτωση τριών ή λιγότερων συμμετοχών η κατηγορία συνενώνεται με την αμέσως επόμενη ηλικιακά κατηγορία.

Η αρχική κατάταξη θα γίνει 1) κατά αλφαβητική σειρά στις κατηγορίες Νηπιαγωγείων , Δημοτικων  2) Με α) τα εθνικά ΕΛΟ της 1.1.2011 β) αλφαβητική σειρά στις κατηγορίες Γυμνασίων Λυκείων.

Χρόνος Σκέψης: Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 15' για κάθε παίκτη για ολόκληρη την παρτίδα. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα διαθέσιμα χρονόμετρα για όλους τους ομίλους, θα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που κάποιες παρτίδες δε θα έχουν τελειώσει μετά από 20' από την έναρξη του συγκεκριμένου γύρου. Στις περιπτώσεις αυτές θα χρησιμοποιείται σκακιστικό χρονόμετρο µε χρόνο σκέψης 5' για κάθε παίκτη. Διευκρινίζεται ότι στους αγώνες ισχύουν οι κανόνες του Γρήγορου Σκακιού (ΡΑΠΙΝΤ)

Απονομές - Βραβεύσεις – Έπαθλα

Θα βραβευτούν με μετάλλιο οι τρεις πρώτοι νικητές , τo πρώτο κορίτσι κάθε τάξης. καθώς και ο πρώτος μαθητής/τρια χωρίς αθλητικό δελτίο(έως 31/12/2010). Μαθητής που αποκρύψει την ιδιότητα του αθλητή τιμωρείται με αφαίρεση του σχετικού επάθλου. Μαθητής-μαθήτρια που είναι νικητής σε παραπάνω από μία κατηγορία βράβευσης λαμβάνει όλα τα έπαθλα που του/της αντιστοιχούν.

Υγειονομική Κάλυψη - Πρώτες Βοήθειες:
Με μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής θα υπάρχει ιατρός (ή διασωστική ομάδα) στο χώρο αγώνων.


Κυλικείο: Στο χώρο αναμονής θα λειτουργεί κυλικείο με δυνατότητα παρασκευής και παροχής σάντουιτς, καφέδων, ροφημάτων, αναψυκτικών, κ.α.


Χώρος Στάθμευσης Οχημάτων: Με μέριμνα τής Οργανωτικής Επιτροπής θα έχει επισημανθεί κατάλληλος Χώρος Στάθμευσης Οχημάτων.


Ασφάλεια Χώρου Αγώνων - Ρύθμιση Κυκλοφορίας πέριξ του Χώρου Αγώνων και στο Χώρο Στάθμευσης Οχημάτων: Με μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής

Φωτογραφική κάλυψη - Βιντεοσκόπηση Αγώνων: Με μέριμνα τής Οργανωτικής Επιτροπής


Διάφορα: Επισημαίνεται ότι: Οι μαθητές θα αγωνιστούν απομονωμένοι από τους συνοδούς τους σε ιδιαίτερο χώρο (αίθουσα διδασκαλίας) για κάθε κατηγορία ή σε κοινό χώρο για όλους τους ομίλους, στον οποίο θα απαγορεύεται η είσοδος κάθε αναρμοδίου.Παράλληλες Εκδηλώσεις:


Με την μέριμνα του διοργανωτή θα υπάρχει κατάλληλος χώρος υποδοχής των συνοδών και πραγματοποίησης παράλληλης εκδήλωσης η οποία θα διοργανωθεί με την μέριμνα του διοργανωτή και τις Επιτροπής Σχολικού Σκακιού της Ε.Σ.Σ.Ν.Α

Β΄ ΦΑΣΗ: ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 10.00.Χώρος Αγώνων Τελικής Φάσης – Οργανωτική Επιτροπή
: Θα οριστεί με συμπληρωματική προκήρυξη.


Ημέρα - Ώρες Αγώνων Τελικής Φάσης:
Κυριακή 3 Απριλίου 2011 (10:00 έως 15.30 περίπου


Δηλώσεις συμμετοχής: Οι συμμετέχοντες οφείλουν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως και δύο ημέρες πριν από την έναρξη των αγώνων (τηλεφωνικά ή με φαξ ή με ηλεκτρονικό μήνυμα) στην Οργανωτική Επιτροπή δηλώνοντας Ονοματεπώνυμο, Σχολείο, Τάξη και Αριθμό Δελτίου ΕΣΟ.


Ο πρώτος γύρος θα αρχίσει στις 10:00 και για το λόγο αυτό οι αγωνιζόμενοι θα πρέπει να έχουν προσέλθει στο χώρο αγώνων και να έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους το αργότερο μέχρι τις 09.30. Όσοι προσέλθουν μετά τις 09.30΄ θα αγωνιστούν από το 2ο γύρο.


Δικαίωμα Συμμετοχής στην Τελική Φάση


Στην τελική φάση δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

α) Όσοι προκριθούν από τα Προκριματικά Σχολικά Πρωταθλήματα Περιφερειακών Ενοτήτων Αττικής.

β) Απευθείας οι Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες των Ατομικών Σχολικών Ελλάδος 2010.

γ) Απευθείας, οι Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες του Σχολικού Πρωταθλήματος Αττικής 2010.

δ) Απευθείας, όσοι μαθητές συγκέντρωσαν 4,5 βαθμούς και πάνω στους 7 αγώνες (ή αντίστοιχο ποσοστό 64% στο σύνολο των αγώνων) που έδωσαν στα Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα 2011 της Ε.Σ.Σ.Ν.Α.

ε) Όλοι οι μαθητές Λυκείου , ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους στην Α’ φάση.

στ) Όσοι προκρίθηκαν ή προκριθούν από τα Τοπικά-Δημοτικά Σχολικά Πρωταθλήματα Αττικής 2011 (Προκρίνεται το 10% των συμμετεχόντων , οι διαθέσιμες θέσεις πρόκρισης κατανέμονται πρώτα αναλογικά ανά κατηγορία –κατ’ ακέραιο μέρος- έπειτα κατά σειρά συμμετοχών στις τάξεις όπου δεν υπάρχει ήδη προκρινόμενος και εν συνεχεία κατά σειρά  και εν συνεχεία κατά σειρά συμμετεχόντων στις υπόλοιπες κατηγορίες)

Δημοτικά Σχολικά θεωρούνται αυτά όπου ο Δήμος ή φορέας αυτού είναι συνδιοργανωτής ή οι αγώνες γίνονται υπό την αιγίδα του.

Οι Διοργανωτές θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι την Τετάρτη 30/3/2011 στην Ε.Σ.Σ.Ν.Α τις τελικές βαθμολογίες ανά τάξη ,τα σχετικά αρχεία swiss  και να κατανείμουν τον αριθμό των προκρινόμενων όπως ορίζεται ανωτέρω. Επίσης οι διοργανωτές οφείλουν να κοινοποιήσουν στην Ε.Σ.Σ.Ν.Α. τα Τοπικά-Δημοτικά Σχολικά Πρωταθλήματα τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Επισημαίνεται ότι αν κάποιος μαθητής, που έχει δικαίωμα απευθείας πρόκρισης, αγωνιστεί στην προκριματική φάση των αγώνων και αποκλειστεί, χάνει το δικαίωμα πρόκρισης.


Σύστημα Αγώνων Τελικής Φάσης


Στην τελική φάση, οι μαθητές, που θα έχουν προκριθεί και οι δικαιούμενοι απ’ ευθείας συμμετοχή, θα αγωνιστούν σε ένα όμιλο για κάθε τάξη, με Ελβετικό Σύστημα επτά (7) γύρων.

Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:

Μαθητές - Μαθήτριες Νηπιαγωγείων

Μαθητές - Μαθήτριες Α' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες Β' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες Γ' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες Δ' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες Ε' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες ΣΤ' Τάξης Δημοτικού

Μαθητές - Μαθήτριες Α' Τάξης Γυμνασίου

Μαθητές - Μαθήτριες Β' Τάξης Γυμνασίου

Μαθητές - Μαθήτριες Γ' Τάξης Γυμνασίου

Μαθητές - Μαθήτριες Λυκείου


Προκρίσεις για τα Ατομικά Πανελλήνια Σχολικά 2011.

Προκρίνονται στους τελικούς του Πανελλήνιου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος 2011, 154 μαθητές / τριες ( 14 μαθητές / τριες / τάξη).

Προκρίνονται οι 14 πρώτοι ανά τάξη, στην περίπτωση που συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 4 κορίτσια στους 6 ομίλους με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ή τουλάχιστον 3 κορίτσια στους 5 ομίλους με τη μικρότερη συμμετοχή.

Σε διαφορετική περίπτωση ο αριθμός των 4 ή 3 κοριτσιών σε κάθε όμιλο συμπληρώνεται κατά σειρά από την τελική κατάταξη και δεν προκρίνεται ο 14ος, 13ος κ.ο.κ.


Αρχική Κατάταξη Τελικής Φάσης
.

Σύμφωνα με α) τα εθνικά ΕΛΟ της 1.1.2011 β) αλφαβητική σειρά.


Χρόνος Σκέψης Τελικής Φάσης.

Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 15' για κάθε παίκτη για ολόκληρη την παρτίδα.


Απονομές - Βραβεύσεις – Έπαθλα Τελικής Φάσης

Στην τελική φάση θα απονεμηθούν κύπελλο και μετάλλιο στον 1ο νικητή κάθε τάξης και μετάλλια στο 2ο και 3ο . Το 1ο κορίτσι θα πάρει κύπελλο και μετάλλιο και μετάλλια το 2ο και 3ο κορίτσι. Σε περίπτωση που κορίτσι καταταγεί στις τρεις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, λαμβάνει όλα τα έπαθλα που της αντιστοιχούν.

Υγειονομική Κάλυψη - Πρώτες Βοήθειες Τελικής Φάσης

Με μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής θα υπάρχει ιατρός στο χώρο των αγώνων.


Κυλικείο: Στο χώρο αναμονής θα λειτουργεί κυλικείο με δυνατότητα παρασκευής και παροχής σάντουιτς, τυροπιτών, καφέδων, ροφημάτων, αναψυκτικών, κ.α.


Χώρος Στάθμευσης Οχημάτων: Με μέριμνα της Οργανωτικήε Επιτροπής θα έχει επισημανθεί κατάλληλος Χώρος Στάθμευσης Οχημάτων.

Φωτογραφική κάλυψη - Βιντεοσκόπηση Αγώνων: Με μέριμνα της Οργανωτικήε Επιτροπής

Διάφορα: Επισημαίνονται τα εξής: Οι μαθητές θα αγωνιστούν απομονωμένοι από τους συνοδούς τους σε ιδιαίτερο χώρο (αίθουσα διδασκαλίας) για κάθε όμιλο ή για κάθε τάξη ή σε κοινό χώρο για όλους τους ομίλους, στον οποίο θα απαγορεύεται η είσοδος κάθε αναρμοδίου.

Σε εμφανή σημεία του Χώρου Αγώνων θα υπάρχει με μέριμνα της αντίστοιχης Οργανωτικής Επιτροπής Κάτοψη του Χώρου Αγώνων, στην οποία θα φαίνονται ο χώρος αγώνων του κάθε ομίλου.


Παράλληλες Εκδηλώσεις:

Με την μέριμνα του διοργανωτή θα υπάρχει κατάλληλος χώρος υποδοχής των συνοδών και πραγματοποίησης παράλληλης εκδήλωσης η οποία θα διοργανωθεί με την μέριμνα του διοργανωτή και τις επιτροπής σχολικού σκακιού της Ε.Σ.Σ.Ν.Α.

Κριτήρια Άρσης Ισοβαθμίας


Στις προκριματικές και την τελική φάση θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια κατά σειρά:

1. Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους)

2. Κριτήριο Μπούχολτς (βαθμοί αντιπάλων)

3. Κριτήριο Μπούχολτς median

4. Κριτήριο Μπούχολτς cut 2.Κανονισμοί Αγώνων

Θα ισχύσουν οι κανονισµοί της Ε.Σ.Ο.


Διαιτησία - Ενστάσεις


Ο Επικεφαλής Διαιτητής καθώς και οι υπόλοιποι διαιτητές της κάθε διοργάνωσης θα οριστούν από την Τοπική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΣΣΝΑ. Οι ενστάσεις εκδικάζονται από τριμελή επιτροπή που θα ορίσει η Οργανωτική Επιτροπή για κάθε διοργάνωση. Για να εκδικασθεί κάποια ένσταση καταβάλλεται στο Διευθυντή Αγώνων παράβολο 50 € (το οποίο θα επιστρέφεται, εάν δικαιωθεί η ένσταση έστω και μερικώς αλλιώς εκπίπτει υπέρ Ε.Σ.Σ.Ν.Α.).


ΔΙΑΦΟΡΑ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της Ε.Σ.Ο. και της FIDE, καθώς και για κάθε έκτακτο περιστατικό, αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι ο Διευθυντής των Αγώνων για οργανωτικά θέματα και ο Επικεφαλής Διαιτητής για τεχνικά θέματα.


Ο Πρόεδρος                  Ο Γενκός Γραμματέας        Ο Εφορος Σχολικού Σκακιού

Χρήστος Γκορίτσας          Θεόδωρος Φϊλιος                Παναγιώτης Σκλαβούνος

Πρόσφατα Νέα